Shorbagy foku...

Shorbagy fokus pertahan gelaran

UNITED KINGDOM, 23 Mac (AFP) – Mohamed El Shorbagy mengakui dia mendapatkan apa yang tidak dimahukannya untuk mula mempertahankan gelaran Terbuka British semalam, tetapi mampu untuk menangani ketidakselesaan.

Pemain nombor satu dunia dari Mesir mencatatkan kemenangan 11-7, 12-10, 11-4 ke atas Nicolas Mueller, bekas 20 pemain terbaik dari Switzerland, menggambarkan dia menghasilkan pemikiran yang diperlukannya.

“Saya berkata kepada adik saya (Marwan) bahawa Nicolas Mueller adalah pemain yang tidak saya mahu temui pada pusingan pertama dan saya mendapatkannya,” El Shorbagy mengakui.

“Dia boleh menjadi berbahaya dan hari ini saya perlu fokus pada keseluruhan pertandingan.

Memenangi pertandingan kedua, di mana Mueller dihalang dari menguasai pendahuluan 8-7 menerusi video rayuan El Shorbagy yang membantah mata penalti pengadil, adalah begitu penting.

Kesukaran untuk mempertahankan kemenangan dalam tempoh yang lama, membantu El Shorgaby untuk menjimatkan tenaga pada awal pertandingan, yang sudah menjadi persaingan besar.

Dia mengekalkan pergerakan tinggi, ketenangan minda, dan kekuatan bola, dan bersedia untuk beraksi dalam rali sepanjang yang mungkin.

Mueller, yang kerap melakukan serangan, berhadapan tekanan untuk melakukan tiga pukulan ke dalam tin dalam empat rali terakhir bagi pertandingan penting.

Ia menyokong persaingan El Shorbagy di mana dia terus memperbaiki mentaliti, sesuatu yang berada di bawah pengawasan sekali lagi selepas kegagalannya untuk melepasi pusingan ketiga Kejohanan Dunia di Washington pada November.

ARTIKEL YANG SAMA