Siasat kekera...

Siasat kekerasan pengawal sempadan

ANKARA, Turki, 10 Mei (AP) – Satu kumpulan hak-hak penyokong mendakwa hari ini, pengawal sempadan Turki pada dua bulan kebelakangan telah membunuh lima warga Syria yang cuba untuk menyeberang masuk ke Turki, dan meminta negara itu untuk menyiasat kekerasan yang berlebihan.

Dalam satu keterangan, Pemerhati Hak Asasi Manusia New York, menuduh pengawal sempadan menembak dan memukul para pencari suaka dan sekurang-kurangnya seorang penyeludup. Ia berkata bahawa lima pelarian termasuk seorang kanak-kanak telah terkorban dan 14 yang lain cedera pada Mac dan April.

Seorang pegawai Menteri Dalam Turki menafikan bahawa insiden itu dipetik dari Pemerhati Hak Asasi Manusia telah terjadi dan menegaskan negara itu, yang didiami oleh 2.7 juta pelarian Syria, tidak menembak pada pencari suaka. Pegawai itu tidak boleh dinamakan kerana peraturan di mana penjawat awam dilarang untuk bercakap dengan pihak wartawan tanpa kebenaran terlebih dahulu.

Para pelarian Syria yang kini berkhemah di Indomeni, Greece. – AP
Para pelarian Syria yang kini berkhemah di Indomeni, Greece. – AP

Pemerhati Hak Asasi Manusia juga menggesa Turki untuk membuka semula sempadannya kepada para pencari suaka, mengatakan pengawal sempadan telah menyekat ribuan warga Syria selepas khemah-khemah mereka berdekatan sempadan Turki telah diserang pada 13 dan 15 April.

Bagaimanapun laporan itu tidak secara bebas boleh disahkan oleh Associated Press.

Turki mengekalkan bahawa ia mempunyai dasar buka pintu terhadap penghijrah, meskipun pendatang baru adalah satu kejarangan.

“Melepaskan tembakan pada para lelaki, wanita dan kanak-kanak trauma yang melarikan diri daripada pertempuran dan perang sembarangan adalah begitu mengerikan,” ujar Gery Simpson, penyelidik kanan pelarian Pemerhati Hak Asasi Manusia.