Sidang kemunc...

Sidang kemuncak Afrika tangani keganasan terhadap albino

DAR ES SALAAM, 20 Jun (AFP) – Pertandingan ‘Cik dan Encik Albino,’ hukuman berat bagi pembunuhan ritual dan kubur konkrit untuk menghalang pencari harta karun semuanya dibincangkan dalam satu sidang kemuncak PBB mengenai hari terakhir persidangan albinisme di Tanzania hari ini.

Semasa mesyuarat empat hari itu, orang-orang yang mengalami albino dan penyokong hak mereka membincangkan cara-cara untuk melindungi dan memperbaiki kehidupan mereka yang menderita akibat diskriminasi, masalah kesihatan malahan pembunuhan akibat keadaan yang menyebabkan kulit mereka tanpa sebarang warna.

Ia merupakan satu masalah utama di Afrika pada amnya dan di Tanzania khususnya yang mana negara Afrika Timur itu dipilih menjadi hos sidang kemuncak.

“Daripada semua rantau di seluruh dunia, Afrika merupakan negara paling ganas bagi orang-orang albino,” kata Ikponwosa Ero, seorang pakar bebas mengenai albinisme.

Seramai 150 perwakilan persatuan awam dan kerajaan daripada 29 negara Afrika, ramai daripadanya adalah albino, berhimpun di Dar Es Salaam bagi bertukar-tukar pengalaman dan idea untuk memperbaiki keselamatan dan integrasi.