Siddikur cipt...

Siddikur cipta sejarah Olimpik untuk Bangladesh

DHAKA, 12 Julai – Pemain Golf Siddikur Rahman menjadi warga Bangladesh pertama yang layak ke Sukan Olimpik selepas mengukuhkan statusnya sebagai salah seorang daripada 60 pemain terbaik kejohanan bulan depan di Rio de Janeiro.

Pemain yang berusia 31 tahun itu telah disahkan apabila beliau menamatkan perlumbaan di tempat ke-56 dalam senarai kedudukan yang disiarkan oleh Persekutuan Golf Antarabangsa semalam, tarikh akhir bagi kelayakan.

Bangladesh adalah negara yang paling ramai penduduk yang tidak pernah memenangi pingat Olimpik dan semua peserta sebelum ini terpaksa bergantung kepada ‘wildcard’ yang disediakan oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa dan badan sukan antarabangsa.

Walaupun beberapa pemain golf terkemuka dunia, termasuk Rory McIlroy dan Jordan Spieth, tinggal jauh dari Rio, dua kali pemenang Jelajah Asia, Siddikur jelas memberi kegembiraan dengan prospek bersaing untuk meraih pingat.

Bercakap kepada laman web rasmi Jelajah Asia minggu lalu, Siddikur menyifatkan Sukan Olimpik sebagai “bahagian utama dalam sukan”.

Gambar fail 22 Februari 2015 menunjukkan Siddikur membuat pukulan pada kejohanan golf Terbuka India di New Delhi. Siddikur telah menjadi warga Bangladesh pertama layak ke Sukan Olimpik. - AFP
Gambar fail 22 Februari 2015 menunjukkan Siddikur membuat pukulan pada kejohanan golf Terbuka India di New Delhi. Siddikur telah menjadi warga Bangladesh pertama layak ke Sukan Olimpik. – AFP

Siddikur telah menjadi bintang utama di Bangladesh dan diberi gelaran “Tiger Woods of Bengal”.

Beliau menanamkan rasa cintanya terhadap sukan golf dengan mengumpul bola di Kelab Golf mewah Kurmitola di Dhaka sebelum menjadi pemain profesional pada tahun 2005.

Siddikur kini dijangka membawa bendera Bangladesh dalam upacara pembukaan di Rio pada 5 Ogos sebagai ketua kontinjen kecil termasuk empat rakan senegara yang telah diberikan ‘wildcard’.

Ia adalah kali pertama dalam 112 tahun, di mana golf telah dipentaskan di Sukan Olimpik, dengan 60 pesaing lelaki dan wanita dalam acara kejohanan strokeplay 72-lubang. – AFP