Siddikur teru...

Siddikur teruja sertai Olimpik

DHAKA, 20 Julai – Ketika zaman kanak–kanak dihabiskan mendapatkan bola sesat di atas padang golf yang berhampiran kediamannya di Dhaka, Siddikur Rahman tidak pernah mendengarkan mengenai Olimpik, membiarkan impian bersaing.

“Apabila saya memulakannya, Olimpik bukanlah sesuatu yang saya ketahui,’ jelas lelaki yang akan membawa bendera Bangladesh pada majlis pembukaan bulan depan yang akan diadakan di Rio de Janeiro.

“Ia hanya kerana kedi saya, yang berasal dari Malaysia, di mana saya begitu menghargai bagaimana berprestijnya pertandingan itu. Dia memberitahu saya bagaimana saya boleh melakarkan sejarah jika saya layak, jadi saya mula serius mengenainya.”

Dengan menamatkan di 60 kedudukan teratas rangking Olimpik pada persaingan mata minggu lalu, Siddikur, 31, menjadi warga Bangladesh pertama untuk layak secara automatik bagi acara sukan terbesar dunia itu.

Siddikur, 31, menjadi warga Bangladesh pertama untuk layak secara automatik bagi acara di Olimpik Rio yang akan diadakan bulan depan. – AFP
Siddikur, 31, menjadi warga Bangladesh pertama untuk layak secara automatik bagi acara di Olimpik Rio yang akan diadakan bulan depan. – AFP

Bangladesh adalah sebuah negara yang padat tidak pernah memenangi pingat Olimpik dan kesemua penyertaan sebelumnya bergantung ke atas wildcard yang diberikan oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa dan pertubuhan sukan antarabangsa yang lain.

Dalam sebuah negara di mana sukan kriket adalah raja, kekurangan penyertaan setempat bermakna Olimpik secara tradisinya bergelut menarik banyak minat. Liputan dalam televisyen dan akhbar adalah begitu terhad.

Pembikinan sejarah Siddikur adalah lebih bernilai dengan menyatakan asalnya sebagai seorang anak lelaki pemandu yang dibesarkan di salah sebuah ibu negara Bangladesh yang suram.

Ketika berusia 10 tahun, dia mendapatkan pekerjaan mencari bola yang ada dalam semak di Kurmitola Golf Club, Dhaka yang berprestij. – AFP