‘Sikuan liar’...

‘Sikuan liar’ bakal ketepikan McCaw?

WELLINGTON, 25 Okt (Reuters) – Kejayaan All Blacks mencatatkan kemenangan bagi kemunculan Piala Dunia kedua diraikan di New Zealand hari ini, tetapi media setempat menyatakan tindakan “sikuan liar” pasti akan mengetepikan kapten pasukan, Richie McCaw daripada persaingan penentuan merebut gelaran.

Juara bertahan itu akan menentang Australia dan Argentina bagi Webbn Ellis Cupa selepas kemenangan 20-18 ke atas Afrika Selatan di Twickenham semalam.

Warga New Zealand yang taksub dengan ragbi berdepan penantian yang menggerunkan untuk melihat sama ada McCaw akan diperlukan kerana sentuhan ke atas Francois Louw selepas dia menjatuhkan pemain flancker Springboks awal perlawanan.

Rakaman video yang di pos secara dalam talian menunjukkan McCaw mengasak selepas 20 minit perlawanan dan Louw bangun dari keadaan itu ketika kapten pasukan New Zealand melaluinya dalam mengejar bola.

Kehilangan pemain itu, 34, menerusi penggantungan adalah satu tamparan kepada harapan All Black bagi kejuaraan berturut-turut dan dilihat penyudah menyedihkan terhadap kerjaya pemain salah seorang pemain terbaik sukan itu.

McCaw tidak mengisytiharkan dia mahu bersara dari perlawanan itu selepas Piala Dunia tetapi secara meluas digambarkan untuk melakukannya.

Pengulas ragbi terbaik New Zealand mencetuskan lebih lagi dalam mempertahankan McCaw, menyalahkan konspirasi media British dan mendakwa gambaran sentuhan itu mungkin disengajakan adalah “satu penghinaan.”

“Ia adalah tipikal ‘pisau’ dihunus ke arah Richie McCaw pada akhir kerjayanya,” Dincan Johnstone menulis dalam akhbar Christchurch, The Press.

Perlawanan gelaran Piala Dunia hujung minggu depan adalah perlawanan akhir bagi pemain terbaik sukan itu.

“Tetapi dengan masa sempurna mereka, tempatnya dalam perlawanan itu sekarang diawasi oleh rakan bagus dalam media British.”

Kolumnis Herald New Zealand, Wynne Gray juga mengisytiharkan sentuhan McCaw bersama Louw “tidak berbahaya” dan “satu kemalangan”.

ARTIKEL YANG SAMA