Silap mata Fe...

Silap mata Federer berhasil

LONDON, 3 Julai (Reuters) – Ia bukanlah kali pertama Wimbledon berada dalam ulangan ‘ooh’ dan ‘aah’ dari Roger Federer tetapi pemain dari Switzerland itu hamper meletakkan dirinya apabila dia mengayunkan raketnya di antara kakinya untuk mengelirukan Sam Querrey semalam.

Saat magis itu hadir pada pertengahan set kedua dalam kemenangan pusingan kedua 6-4 6-2 6-2 dan meningkatkan penguasaan dari Federer, dalam usahanya bagi gelaran Wimbledon ke lapan diletakkan dengan langkah ke depan.

Pujian diberikan kepada Querrey kerana memberikan persaingan pada peringkat awal, sebelum tewas ketika Federer mengawal.

“Anda mahu meneruskan dan memberikannya kedudukan tinggi, tetapi anda tidak dapat melakukannya,” Querrey memberitahu wartawan.

Ketika tidak memberikan ujian hebat, Federer mendapatkan peluang itu untuk melatih pukulan groundstroke, mendahului 5-4 dengan pukulan backhand.

Roger Federer ketika melakukan aksi luar biasanya di perlawanan tersebut. – Reuters
Roger Federer ketika melakukan aksi luar biasanya di perlawanan tersebut. – Reuters

Setelah memenangi set pertama, dia meningkatkan permainan, dengan segera mencatatkan break sekali lagi pada set kedua sebelum mendahului 4-2.

Dengan Querrey hanya kekurangan 2 meter tinggi, sebarang kejayaan bola tinggi adalah sangat menarik.

Federer, bagaimanapun, dalam penguasaan apabila Querrey membenarkannya untuk menyesuaikan semula dan menjentik raketnya melalui kakinya, dan memukul bola yang melepasi kepala pemain dari Amerika Syarikat (AS) itu dan menyaksikannya kembali ke garisan.

Querrey merujuk kepada “aura” Federer dan mungkin selayaknya luar biasa, pemain dari Switzerland itu menggambarkan proses hanya sesaat sebelum cuba membuat pukulan.

Federer dikalahkan dua kali pada set kedua dan ketiga dan menamatkan persaingan dalam masa satu jam dan 21 minit untuk membuat pertemuan bersama Sam Groth dari Australia.

ARTIKEL YANG SAMA