Simpanan emas...

Simpanan emas China meningkat

BEIJING, 20 Julai – Simpanan emas China meningkat sebanyak hampir 60 peratus dalam tempoh enam tahun lalu, menurut data pertama mengenai subjek itu sejak 2009.

Bank Rakyat China (PBoC) berkata simpanan bulion meningkat kepada 1,658 tan pada akhir Jun, daripada 1,054 tan pada April 2009, kali terakhir angka tersebut dikeluarkan.

China adalah pengeluar terbesar logam kuning di dunia, tetapi kadar kenaikan 57 peratus menandakan kemelesetan dalam pengumpulan emas selepas simpanan melonjak 75 peratus dari 2003 hingga 2009.

Bloomberg News melaporkan pembelian emas China sejak 2009 adalah kedua selepas Rusia, memetik angka daripada PBoC dan Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF).

China menduduki tempat kelima di dunia dalam simpanan emas, tambah Bloomberg.

Harga emas telah merosot dalam beberapa bulan ini tatkala pelabur menjangka Simpanan Persekutuan AS menambah kadar faedah pada akhir tahun, memberikan hasil pulangan yang lebih baik daripada logam berharga.

Hari ini satu auns emas berharga $1,110, tahap paling rendahnya sejak Mac 2010 dan jauh berkurangan daripada tahap tinggi berhampiran $1,800 pada 2012 pada kemuncak program perangsang pembelian bon Amerika Syarikat dan krisis hutang zon euro. Emas dianggap satu pertaruhan yang selamat pada masa krisis.

China mempunyai simpanan mata wang asing berjumlah $3.69 trilion pada akhir Jun, harta karun terbesar dunia. PBoC mengumumkan angka tersebut setiap suku.

Jumlah simpanan emas, diumumkan pada lewat Jumaat, keluar tatkala China berusaha untuk mengantarabangsakan mata wang yuannya yang dikawal ketat itu. Beijing juga berusaha untuk memasukkan yuan dalam kumpulan mata wang yang membentuk mata wang simpanan “hak undian khas” IMF. – AFP