Sinar X dedah...

Sinar X dedah potret tersembunyi di sebalik lukisan Degas

SYDNEY, 5 Ogos – Teknik sinar X yang berkuasa tinggi telah mendedahkan potret tersembunyi di bawah lukisan tersohor karya pelukis impresionis terkenal Edgar Degas, yang membantu menyelesaikan misteri yang melanda dunia seni selama berdekad-dekad.

Artikel yang disiarkan minggu ini di jurnal Online, Scientific Reports mendedahkan bahawa imej yang telah menjadi kebingungan yang didedahkan di belakang karya Degas “Portrait of a Woman” sebenarnya potret wanita lain. Para penyelidik Australia percaya dia adalah Emma Dobigny, salah seorang model kegemaran pelukis itu.

Hampir satu abad, para pakar mengetahui bahawa Degas telah melukis potret tersohor di atas satu lagi imej antara tahun 1876 dan 1880. Apabila lukisan itu telah berusia, garisan kelam yang nampaknya adalah seorang lagi wanita mula terdedah menerusi laporan atas lukisan.

Kakitangan di National Gallery of Victoria di Melbourne, tempat potret itu ditempatkan, mahu melihat apakah yang tersembunyi di bawahnya. Tetapi teknik biasa Sinar X dan fotografi infra-merah tidak cukup kuat untuk mendedahkan sebarang butiran.

Dengan demikian galeri itu bergabung dengan para ahli sains dari Australian Synchrotron, yang dalam kepayahan selama 33 jam mengimbas lukisan itu dengan pancaran Sinar X dengan definisi tinggi yang dihasilkan melalui pemecut partikel dipanggil synchrotron.

Synchrotron mencepatkan elektron kepada kelajuan tinggi, yang mewujudkan sumber cahaya sejuta kali lebih terang daripada matahari.

Teknik itu begitu berjaya sehinggakan para ahli sains bukan saja boleh melihat butiran keseluruhan imej tersembunyi, tetapi juga evolusinya.

Degas, misalnya, nampaknya pada awalnya memberikan wanita telinga seperti pari-pari, tetapi kemudian mengubahnya semula kepada bentuk yang lebih biasa.

Kualiti hasil mengejutkan para ahli sains. – AFP