Singapore Air...

Singapore Airlines terima ancaman bom

SINGAPURA, 23 Nov (Reuters) –Singapore Airlines (SIA) berkata terdapat satu ancaman bom terhadap salah sebuah pesawatnya yang bertolak dari San Francisco dan mendarat selamat di Lapangan Terbang Changi Singapura kelmarin.

Syarikat penerbangan itu, dalam satu keterangan, tidak memberikan sebarang butiran bagaimana ancaman itu datang atau apa tindakan yang dilakukan untuk memastikan keselamatan penerbangan. Ia berkata perkara itu telah dirujuk kepada pihak berkuasa.

“Kami kesal kami tidak dapat memberikan butiran-butiran kerana kebimbangan keselamatan,” menurut keterangan syarikat itu.

Pesawat SQ001 selamat mendarat pada kira-kira waktu tengah hari waktu Singapura, tetapi pendaratan ditangguhkan hingga kira-kira 1:30 petang, Channel NewsAsia melaporkan.

Satu ancaman bom telah menyebabkan penerbangan Singapura membuat pendaratan kecemasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura. – Reuters
Satu ancaman bom telah menyebabkan penerbangan Singapura membuat pendaratan kecemasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura. – Reuters

Polis Singapura dalam satu keterangan telah menjalankan pemeriksaan keselamatan dan tiada yang mencurigakan dijumpai pada pesawat itu atau dalam kalangan penumpang.

Insiden itu berlaku apabila pesawat Penerbangan Turki menuju Turki dari New York dilencongkan ke Halifax, Kanada, selepas satu ancaman bom, polis Kanada berkata kelmarin.

Pegawai keselamatan telah berada dalam keadaan berjaga-jaga sejak militan IS mendakwa bertanggungjawab pada serangan-serangan bulan ini di Perancis yang telah membunuh 130 orang.