Singapura den...

Singapura denda kapal bawa senjata ke Korea U

SINGAPURA, 29 Jan – Syarikat Perkapalan Chinpo Ltd (swasta) yang berpangkalan di Singapura, telah didenda sebanyak S$180,000 (AS$125,698) hari ini kerana memudahkan pengiriman senjata ke Korea Utara dalam pencabulan sekatan PBB (UN).

Mahkamah Daerah Singapura telah mendapati Chinpo bersalah pada Disember kerana memindahkan aset kewangan atau sumber yang boleh digunakan untuk menyumbang kepada nuklear Korea Utara dan program senjata peluru berpandu. Ia juga mendapati Chinpo bersalah kerana menjalankan perniagaan pengiriman tanpa lesen antara 2009 dan 2013.

Perkapalan Chinpo telah dinamakan dalam laporan PBB pada Mac 2014 kerana membantu mengatur pengiriman mengenai bahagian jet pejuang dan peluru berpandu Cuba yang menuju ke Korea Utara, apabila ia dirampas di Panama pada 2013.

Ia adalah sejumlah besar senjata dan material berkaitan yang berdepan perintah larangan ke atau dari Korea Utara sejak PBB pertama kali memulakan sekatan ekonomi dan komersial ke atas Korea Utara pada 2006, menurut Mahkamah Daerah Singapura. Ia juga adalah pertama kali satu undang-undang di bawah PBB telah dirujuk di Singapura, menurut mahkamah itu.

“Singapura adalah anggota yang bertanggungjawab ke atas komuniti antarabangsa,” kata Hakim Mahkamah Daerah, Jasvender Kaur. “Syarikat itu tiada usaha wajar dan kelakuan tidak bertanggungjawab itu harus dicegah,” katanya.

Edmond Pereira, peguam yang mewakili Perkapalan Chinpo memberitahu Reuters bahawa hukuman itu terlalu berat kerana syarikat itu tidak tahu mengenai nilai senjata berkenaan. – Reuters