Singapura sam...

Singapura sambut baik perjanjian Jepun-Korea Selatan

SINGAPURA, 29 Dis – Kementerian Singapura Luar (MFA) semalam berkata ia mengalu-alukan usaha yang dilakukan oleh Jepun dan Korea Selatan selepas kedua-dua mencapai perjanjian penting dalam usaha untuk menyelesaikan isu ‘keselesaan wanita,’ dimana wanita Korea terpaksa ke rumah pelacuran tentera Jepun semasa Perang Dunia II, laporan agensi berita Xinhua.

‘Resolusi isu ini akan dapat membantu kedua-dua negara untuk bergerak ke hadapan bagi membina kepercayaan dan perdamaian. Ini bukan sahaja akan memberi manfaat kepada Jepun dan ROK (Republik Korea), tetapi juga akan meningkatkan keamanan, kestabilan dan kerjasama serantau,’ kata MFA dalam kenyataan.

Di bawah perjanjian itu, Jepun bersetuju untuk menawarkan pampasan 1 bilion yen (AS$ 8.3 juta) kepada ‘keselesaan wanita’ di Korea Selatan.

Dalam sidang media, Menteri Luar Jepun Fumio Kishida juga membaca kenyataan bahawa Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe ‘menyatakan permohonan maaf dan penyesalan kepada semua orang yang menderita daripadanya samaada dari segi fizikal dan psikologi.” – Bernama