Sisi seru NAT...

Sisi seru NATO bina semula Libya

LONDON, 4 Nov (AFP) – Dalam temu bual semalam, Presiden Mesir Abdel Fattah al-Sisi menyeru kuasa-kuasa NATO membantu membina semula Libya, yang dilanda keganasan sejak kebangkitan yang disokong oleh gabungan ketenteraan Barat yang digulingkan pemimpin Muamar Gadhafi.

Sisi dipetik sebagai berkata dalam akhbar Britain, Daily Telegraph sebelum lawatan ke London yang mana beliau akan membincangkan kerjasama keselamatan dengan Perdana Menteri David Cameron.

“Libya adalah bahaya yang mengancam kami semua. Jika tidak ada kerajaan pada masa itu, ini hanya akan mewujudkan kekosongan yang mana kumpulan pelampau itu boleh berjaya,” Sisi berkata, menurut Telegraph.

“Itu adalah misi yang tidak sepenuhnya berjaya. Kita mesti menyokong semua usaha untuk membantu rakyat Libya dan ekonomi Libya.”

Libya dilanda kekacauan sejak Gadhafi disingkirkan pada tahun 2011 dan dibunuh di tengah kebangkitan yang disokong oleh negara-negara NATO.

Sisi menyeru kuasa-kuasa NATO untuk membina semula Libya yang telah dilanda keganasan. – Reuters
Sisi menyeru kuasa-kuasa NATO untuk membina semula Libya yang telah dilanda keganasan. – Reuters

Keadaan tidak terjamin yang kronik, dengan keadaan kumpulan-kumpulan bersenjata bertempur untuk menguasai sumber tenaganya dan dua buah kerajaan berebut kuasa, telah menjadikan Libya tempat pelancar utama penyeludupan manusia yang mengakibatkan krisis penghijrah Eropah dengan menghantar bot yang membawa ramai orang menyeberangi Mediterranean.

“Kita perlu menahan pengaliran dana dan senjata dan juga pejuang asing kepada kumpulan pelampau.

Semua anggota NATO termasuklah Britain – yang terlibat dalam misi menggulingkan Kadhafi perlu memberi bantuan mereka,” kata Sisi lagi.

Ini adalah lawatan pertama Sisi ke Britain sejak beliau menggulingkan pemimpin pertama Mesir yang dipilih secara bebas Mohamed Morsi pada 2013, yang mana kepimpinannya yang memecahbelahkan selama 12 bulan telah mencetuskan bantahan besar-besaran.

Beliau juga mengkritik usaha Barat untuk memerangi militan-militan IS di Iraq dan Syria, menurut Telegraph, dengan mengatakan “Peta keganasan dan ketidakstabilan semakin berkembang dan tidak berundur.

“Kita perlu menilai semula keutamaan kita.”