Sloane menang...

Sloane menangi WTA ketiga

LOS ANGELES, 11 April (AFP) – Sloane Stephens dari AS memenangi gelaran WTA ketiganya pada tahun 2016 semalam, menewaskan Elena Vesnina dari Rusia 7-6 (7/4), 6-2 di Charleston, South Carolina.

Pilihan ketujuh, Stephens bangkit dari kekalahan lebih awal untuk mendahului 5-2 pada set pertama, hanya bagi Vesnina untuk memenangi empat permainan berturut–turut dan memberikannya mata set dengan kemenangan bercampur.

Stephens mengekalkan ketenangannya, memenangi set dalam tiebreaker dan menguasai set kedua.

Dia menewaskan Vesnina dua kali dan mencatatkan kemenangan bagi mata penamat keempat.

“Saya berkata kepada diri saya, ‘anda perlu berjuang bagi setiap mata dan bersaing,’ kata Stephens, yang menyelamatkan mata penamat menentang Daria Kasatkina dari Rusia dalam suku akhir dan mara ke final selepas pilihan utama dan juara bertahan, Angelique Kerber, juara Terbuka Australia, menarik diri kerana sakit ketika mengekori dalam pertandingan separuh akhir.

“Dia seorang pemain hebat, jadi saya tahu saya perlu kekal dalam setiap mata,’ katanya mengenai Vesnina. “Apabila saya mendapatkan beberapa peluang, saya mendapatkannya, jadi ia sungguh hebat.”

Stephens, yang menjulang trofi di Auckland dan Acapulco pada tahun ini, berharap kejayaan semalam boleh menjadi batu loncatan untuk musim lebih kuat bagi persaingan di atas gelanggang tanah liat merah Eropah.

“Saya suka dengan gelanggang tanah liat merah, jadi bermula di Madrid, saya rasa saya akan lebih bergembira dan bersedia bagi Terbuka Perancis,” katanya.

Vesnina, bekas pemain nombor 21 dunia yang mara ke final Charlestone pada 2011, memenangi gelaran tahun ini sebagai kelayakan.

Dia menewaskan pilihan kedua dari Switzerland, Belinda Bencic pada pusingan kedua, dan dijangka akan meningkat dari kedudukan ke-85 kepada ke-55 terbaik dalam rangking dunia menerusi kemenangannya.

ARTIKEL YANG SAMA