Slovakia mara...

Slovakia mara, benam Luxembourg 4-2

PRAGUE, 13 Okt (Reuters) – Marek Hamsik menjaringkan dua gol dan Slovakia menghasilkan tiga gol dalam tempoh enam minit untuk menewaskan Luxembourg 4-2 dalam Kumpulan C semalam ketika mereka menempah tempat dalam persaingan Euro 2016 di Perancis.

Pasukan Slovak bersedia membuat perjalanan pertama mereka sebagai negara merdeka ke Kejuaraan Eropah, selepas menamatkan tangga kedua dalam Kumpulan C di belakang pendahulu Sepanyol, yang berjaya mengetepikan Ukraine di tangga ketiga 1-0 untuk menamatkan harapan mereka bagi kemunculan secara automatik.

Ukraine, yang menamatkan dengan 19 mata, tiga mata di belakang Slovakia (22), akan beraksi dalam perlawanan playoff bulan depan.

Juara     Eropah Sepanyol mengungguli kumpulan itu dengan 27 mata dari 10 perlawanan mereka.

Jurulatih Slovakia kendalian Jan Kozal merasa bimbang untuk meletakkan di belakang mereka pergelutan selepas tiga perlawanan mereka sebelum ini, di mana mereka hanya mengutip satu mata dan gagal menjaringkan gol selepas memulakan kempen kelayakan dengan mencatatkan enam kemenangan berturut-turut.

Aksi Marek Hamsik (tengah) ketika mengawal bola pada perlawanan kelayakan Euro 2016 menentang Luxembourg di Stadium Josy Barthel, pada 12 Oktober 2015 di Luxembourg. – AFP
Aksi Marek Hamsik (tengah) ketika mengawal bola pada perlawanan kelayakan Euro 2016 menentang Luxembourg di Stadium Josy Barthel, pada 12 Oktober 2015 di Luxembourg. – AFP

Pasukan itu mensia-siakan peluang pada Jumaat lalu untuk menempah tempat dalam Euro 2016 tetapi tewas 1-0 kepada pasukan bawahan, Belarus. Bagaimana pun, Kozak berkata dia tidak pernah merasa bimbang.

“Saya tidak meragukan (kelayakan) bagi tangga kedua,” dia memberitahu laman sesawang berita Slovak, SME.sk selepas perlawanan itu.

“Pasukan ini memiliki karakter, kualiti dan saya yakin kami boleh melakukannya…. untuk mara ke Kejuaraan Eropah adalah sesuatu yang luar biasa.”

Penjaring terbanyak, Hamsik menamatkan kemarau jaringan Slovakia pada minit ke 24, yang menerima hantaran Vladimir Weiss di sayap kanan dan meledakkan rembatan kaki kiri ke gawang.

Weiss memberikan asis sekali lagi lima minit kemudian, memberikan hantaran di depan gawang di mana Adam Nemec menyudahkannya.

Beberapa kedudukan kemudian, Weiss melengkapkan trio asis, kali ini mendapatkan Robert Mak bersendirian di depan gawang bagi satu lagi jaringan mudah.

Tuan rumah, Luxembourg, kembali bersaing pada separuh masa kedua apabila sepakan Mario Mutsch melepasi kepala penjaga gol pada minit ke 61. Lars Gerson kemudian menjaringkan gol penalti beberapa minit kemudian.