Smith letak j...

Smith letak jawatan ketua NRL Australia

MELBOURNE, 20 Okt – Dave Smith meletak jawatan sebagai ketua eksekutif Liga Ragbi Kebangsaan (NRL) Australia selepas tiga tahun menjadi ketua pertandingan sukan paling kaya itu.

Bekas seorang pegawai perbankan kelahiran Wales itu akan menamatkan kontraknya pada 30 November dan John Grant, pengerusi Suruhanjaya Liga Ragbi Australia, akan mengambil laih secara sementara, menurut NRL hari ini.

Firma pengendalian swasta akan mencari pengganti Smith, yang mempunyai pilihan mengejutkan bagi menggantikan David Gallop pada 2013 dan dikritik kerana menangani perundingan hak bersama badan penyiaran pada tahun ini.

Pada Ogos lalu, Smith menandatangani persetujuan lima tahun Au$925 juta (AS$671 juta) dengan hos badan penyiaran Channel Nine bagi hak penyiaran 2018-22, setelah mendapatkan unit TV berbayar Rupert Murdoch, Fox Sports dari perundingan tersebut.

Bos News Corp itu mengetepikan bebanannya di belakang pesaing kod Peraturan Bola Sepak Australia, menandatangani bersama persetujuan enam tahun bernilai Au$ 2.5 bilion dengan penyiasatan percuma, Seven West Media dan penyedia digital, Telstra.

Smith keluar dengan TV berbayar dan komponen hak digital yang belum selesai, dan dengan NRL menghadapi tugasan meningkat untuk menyamai rekod persetujuan yang ditandatangani oleh AFL. Smith, bagaimanapun, bercakap mengenai rekodnya dalam satu kenyataan, sambil berkata sudah tiba masanya bagi seseorang yang baru untuk menjalankan legasinya.

“Kami telah menyelamatkan persetujuan penyiaran percuma dalam sejarah kami, Au$ 1.6 bilion bagi pelaburan dalam stadium liga ragbi dan platform kewangan yang melibatkan dana bernilai Au$50 juta, dan tambahan Au$100 juta yang dilaburkan semula dalam sukan itu, dan peningkatan 48 peratus dalam keuntungan bukan penyiaran,” katanya.

Kekurangan dalam latar belakang sukan itu, Smith mendapatkan pos itu ketika liga bergelut dengan krisis dadah terbesar dalam sejarah dan secara pantas dipersendakan bagi kesilapan umum, termasuk tersalah nama pemain ternama pada pelancaran musim pertamanya.– Reuters