Snapchat ranc...

Snapchat rancang pelan IPO

SAN FRANCISCO, 27 Mei (AFP) – Ketua perkhidmatan imej hilang, Snapchat semalam berkata bahawa syarikat itu mempunyai rancangan untuk lebih terbuka dengan menawarkan saham, tetapi tidak mendedahkan bila ia mungkin berlaku.

“Kita perlu Saham Terbitan Awam (IPO), kami mempunyai rancangan untuk melakukan itu,” ketua pegawai eksekutif Evan Spiegel berkata pada Code Conference di California apabila ditanya tentang kemungkinan bagi membuat tawaran awal saham awam.

“IPO benar-benar penting,” tambahnya, menurut blog langsung persidangan eksklusif teknologi. Snapchat telah menolak tawaran pengambilan alih $3 bilion dari Facebook dalam tahun 2013.

Awal tahun ini, laporan awal muncul yang mengatakan bahawa gergasi e-dagang China, Ali baba komited kepada pelaburan $200 juta dalam Snapchat yang menilai syarikat yang beribu pejabat di Los Angeles pada $15 bilion.

Spiegel mengakui rancangan bagi IPO Snapchat ketika rundingan yang mana dia bersetuju dengan tanggapan wujud gelembung industri teknologi yang akan pecah pada beberapa tahap, dengan kadar rendah faedah, wang mudah dan pelaburan berisiko yang menggesa bagi ‘pemulihan’.

Snapchat melonjak kepada populariti di AS, terutamanya di kalangan para remaja, selepas aplikasi awal dikeluarkan pada September 2011.

Aplikasi telefon pintar, Snapchat pada lewat tahun lalu mula membenarkan para pengguna di AS menghantar wang kepada rakan-rakan dengan hanya menaip jumlah dolar ke dalam mesej baru ‘Snapcash’.

Ciri-ciri baru muncul dari kerjasama pertama antara Snapchat dan Square, sebuah syarikat pembayaran bergerak diterajui oleh pengasas bersama Twitter, Jack Dorsey.

Perkhidmatan baru ditambah sebagai Snapchat adalah untuk meningkatkan kemampuan menghasilkan keuntungan dari aplikasi popularnya, yang melihat mesej hilang sejurus selepas dilihat.

ARTIKEL YANG SAMA