Solar Impulse...

Solar Impulse 2 mula berlepas

NANJING, China, 31 Mei (AFP) – Pesawat udara Solar Impulse 2 berlepas pada awal hari ini untuk penerbangan enam hari, enam malam di Lautan Pasifik, dalam usahanya untuk belayar mengelilingi dunia dengan hanya menggunakan kuasa solar.

Juruterbang Andre Borschberg, 62, berlepas di Nanjing, di timur China, menuju ke pulau AS Hawaii, pada kira-kira pukul 2:40 pagi, selepas melanjutkan penangguhan sementara menunggu cuaca yang sesuai disebabkan kebimbangan keselamatan.

Diterangi oleh lampu putih di sayapnya, kapal terbang berlepas dari landasan sebelum terbang ke udara dengan empat kipas hampir senyap. Anggota krew darat bersorak ketika ia berlepas.

Penerbangan sepanjang 8,500 kilometer mungkin mencatat satu rekod untuk jangka masa oleh seorang juruterbang, kata penganjur. “Saya berdoa dan saya berharap dapat menyeberangi Pasifik,” beritahu Borschberg kepada wartawan beberapa jam sebelum berlepas.

“Kami mempunyai cuaca baik, yang bermakna kami mempunyai koridor yang stabil untuk sampai ke Hawaii,” kata beliau, sejurus sebelum memasuki kokpit untuk menguji peralatan. Pelan penerbangan sekarang tidak melihat timbulnya ancaman daripada taufan, ancaman cuaca yang biasa di Asia.

Juruterbang Switzerland, Andre Borschberg (tengah) bercakap kepada media sebelum Solar Impulse 2 berlepas dari Nanjing. – AFP
Juruterbang Switzerland, Andre Borschberg (tengah) bercakap kepada media sebelum Solar Impulse 2 berlepas dari Nanjing. – AFP

“Saya benar-benar yakin kami akan berjaya dan mencari jalan yang betul,” katanya. Ia merupakan bahagian ketujuh dan yang terpanjang daripada pelayaran mengelilingi dunia yang menggunakan solar, satu percubaan untuk mempromosi tenaga hijau.

Perjalanan bermula di Abu Dhabi pada Mac dan dijadual mengambil 12 pusingan, dengan jumlah masa penerbangan selama kira-kira 25 hari.

Namun Solar Impulse 2 menghabiskan dua bulan di China selepas tiba di lapangan terbang Chongqing dari Myanmar pada 31 Mac, di mana ia dijangka membuat satu persinggahan sebelum meneruskan perjalanan ke Nanjing tetapi ditangguh selama beberapa minggu disebabkan masalah cuaca.

Selepas lebih lapan jam di udara, pelannya adalah di Laut China Timur dan Borschberg dapat kedengaran membincang keadaan gelora di sepanjang perjalanan akan datang dengan kumpulan Solar Impulse.

“Untuk Pasifik, saya perlu bersedia untuk menghadapi keadaan yang tidak diketahui,” tulis Borschberg di Twitter sebelum berlepas.

“Saya tidak pasti bagaimana prestasi Si2 dalam tempoh yang lama itu,” tambah beliau, merujuk kepada nama singkatan untuk kapal terbang, Solar Impulse 2.

Setiap hari dalam pelayaran Pasifik, Borschberg akan mengalami ketinggian 28,000 kaki, bersamaan dengan kemuncak tertinggi dunia, dan perubahan suhu 55 darjah Celsius dalam kokpit Solar Impulse yang tidak mempunyai tekanan.