Sonia, Rahul ...

Sonia, Rahul kena dakwa di mahkamah hari ini

NEW DELHI, 18 Dis (Reuters) – Para pemimpin pembangkang India, Sonia dan Rahul Gandhi akan muncul di mahkamah esok untuk membela diri mereka terhadap tuduhan rasuah.

Ibu dan anak lelakinya itu adalah pewaris politik dinasti Nehru-Gandhi yang telah memimpin India bagi kebanyakan tempoh sejarah selepas kemerdekaan, tetapi mengalami kekalahan mengaibkan dalam pilihan raya tahun lalu di tangan parti pimpinan Modi, Parti Bharatiya Janata (BJP).

Kes itu dikemukakan oleh pemimpin BJP yang menurut keluarga Gandhi telah menyalahgunakan dana parti untuk mendapatkan hartanah. Keluarga Gandhi itu menafikan salah laku dan akan memohon ikat jamin esok, menurut pemimpin kanan Kongres.

Kongres menuduh Modi melancarkan perseteruan politik ke atas keluarga itu. para pekerja parti berkata akan berlaku kegemparan jika mahkamah melayan kedua-dua mereka itu dengan kasar, yang akan menimbulkan kesan terhadap Modi.

“Jika badan kehakiman meminta supaya mereka ditahan sehari, akan berlaku tsunami menyeluruh tetapi tsunami itu akan berfungsi yang memihak kami dalam pilihan raya negeri akan datang,” kata seorang pegawai parti Kongres.

Sonia dan Rahul. – Reuters
Sonia dan Rahul. – Reuters

Penolong-penolong tertinggi Modi menafikan sebarang penglibatan dalam kes itu.

Perbicaraan mahkamah akan diadakan selepas kekalahan Modi dalam pilihan raya negeri bulan lalu yang menimbulkan keraguan tentang populariti beliau dan menyuramkan peluang beliau akan mampu memenangi lebih banyak negeri untuk mengukuhkan kuasa dalam dewan tertinggi parlimen, yang mana beliau kekurangan majoriti.

Perbicaraan itu juga menyuramkan hubungan antara BJP dan Kongres dalam parlimen dan telah menghancurkan peluang mereka bekerjasama untuk menyelesaikan perundangan bagi pembaharuan cukai bersejarah yang penting bagi pertumbuhan ekonomi.

Dua lagi sumber Kongres berkata mereka percaya kemunculan keluarga Gandhi di mahkamah akan membantu mengubah suasana awam terhadap Modi.

“Muncul di mahkamah dan cuba menghidupkan peranan mangsa, dalam cara yang begitu terbuka, adalah cara membina semula semangat dikalangan orang berpangkat rendah,” kata Milan Vaishnav, pakar politik di Carnegie Endowment bagi Keamanan Antarabangsa.

Bekas perdana menteri dan ibu mertua Sonia, Indira Gandhi, memilih untuk dipenjara dalam kes yang dikemukakan oleh saingannya pada tahun 1977, dan menggunakannya untuk meraih simpati dan melancarkan pengembalian.

Ketua BJP Subramanian Swamy yang mengemukakan tindakan mahkamah itu, menuduh kedua-dua mereka itu menubuhkan syarikat minyak untuk secara haram meraih kawalan ke atas hartanah bernilai AS$300 juta. Aset itu dimiliki sebuah firma yang menerbitkan surat khabar yang diasaskan oleh moyang Rahul, Jawaharial Nehru.