Sony catat ke...

Sony catat keuntungan 3 kali ganda

TOKYO, 30 Julai (Agensi) – Sony mengatakan keuntungan sukunya meningkat tiga kali ganda apabila pertukaran asing bertambah dan jualan sensor imej dan perisian Playstation 4 membantu mengimbangi penurunan di tempat lain.

Syarikat gergasi elektronik dan hiburan Jepun melaporkan hari ini bahawa pendapatan bersih pada April-Jun meningkat kepada 82.4 bilion yen (AS$664 juta) daripada 26.8 bilion yen pada tahun sebelumnya.

Jualan sebanyak 1.81 trilion yen adalah perubahan kecil. Syarikat tersebut berkata terdapat penurunan meruncing dalam jualan telefon pintar dan televisyen LCD telah diimbangi oleh dapatan pertukaran asing dan jualan yang kukuh pada sensor imej, khususnya bagi peranti-peranti mudah alih.

Satu penurunan 16.3 peratus pada pendapatan perniagaan mudah alih terhasil dari penurunan besar dalam jualan telefon pintar disebabkan keputusan strategik untuk tidak mengejar skala bagi meningkatkan keuntungan, menurut Sony yang berpangkalan di Tokyo.

Dalam sektor permainan, kedua-dua perisian PS4 dan peranti periferal mengangkat jualan.

Permintaan tinggi bagi sensor imej dan kadar pertukaran asing menolong meningkatkan jualan dan keuntungan dalam perniagaan-perniagaan peranti Sony.