Sony catat ke...

Sony catat keuntungan bersih AS$1.95 bilion

TOKYO, 29 Jan – Sony pada hari Jumaat mencatatkan keuntungan bersih dalam tempoh sembilan bulan yang berjumlah hampir AS$2 bilion, oleh kerana jualan kukuh PlayStation dalam konsol permainan video dan imej sensor yang digunakan dalam alat mudah alih tersebut bagi membantu pertumbuhan daripada kerugian tahun lalu.

Ikonik gergasi Jepun sekali telah berusaha untuk catat kembali keuntungan di bawah penstrukturan semula daripada kejatuhan tahun lalu yang termasuk pemberhentian dan jualan aset, termasuk ibu pejabat Manhattan dan bahagian komputer riba.

Syarikat itu telah berusaha dalam perniagaan elektronik pengguna dalam jenama global, termasuk kerugian berbilion dolar dalam jualan televisyen sepanjang dekad kerana menghadapi persaingan sengit daripada pesaing-pesaing yang lebih murah dari Korea Selatan dan Taiwan.

Dalam tanda kemajuannya, Sony berkata keuntungan bersihnya datang pada 236.1 bilion yen (AS$ 1.95 bilion) untuk tempoh April hingga Disember, memutarkan kerugian 19.2 bilion yen pada tahun sebelumnya. Keuntungan operasi meningkat lebih dua kali ganda kepada 387.1 bilion yen, manakala jualan meningkat 0.1 peratus kepada 62.8 bilion yen.

“Ini disebabkan oleh peningkatan ketara dalam jualan dalam sektor perkhidmatan permainan dan rangkaian serta kesan kadar pertukaran asing, sebahagian besarnya diimbangi dengan penurunan ketara dalam jualan sektor komunikasi mudah alih,” katanya.

Seorang lelaki sedang berjalan menggunakan telefon bimbitnya di bawah papan iklan Sony Corp PlayStation Vita (PS Vita), di luar sebuah kedai runcit elektronik di Tokyo, Jepun. – Reuters
Seorang lelaki sedang berjalan menggunakan telefon bimbitnya di bawah papan iklan Sony Corp PlayStation Vita (PS Vita), di luar sebuah kedai runcit elektronik di Tokyo, Jepun. – Reuters

Pada bulan November, Sony mengumumkan bahawa jualan PlayStation 4, konsol permainan video yang mengungguli 30 juta unit di seluruh dunia. Ia telah menyaksikan penerimaan yang paling cepat dan paling kukuh sejak generasi pertama konsol permainan video telah diperkenalkan pada akhir tahun 1994.

Sony juga membeli perniagaan sensor imej Toshiba yang boleh meningkatkan kedudukannya sebagai peneraju global dalam komponen yang terdapat dalam telefon pintar dan peranti mudah alih yang lain. Pada hari Jumaat, Sony berkata ia masih berada di atas landasan yang betul bagi keuntungan bersih dalam tempoh tahun penuh iaitu 140 bilion yen. – AFP