SpaceX lancar...

SpaceX lancar ‘dok’ teksi angkasa lepas

MIAMI, 17 Julai – SpaceX dijangka melancarkan kapsul kargonya tanpa kendalian Dragonje Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa esok, membawa peralatan penting yang telah hilang tahun lalu dalam ledakan roket.

Penyesuai dok antarabangsa akan berfungsi sebagai tempat letak bagi teksi angkasa lepas, yang membolehkan kapal-kapal angkasa lepas komersial yang membawa angkasawan-angkasawan untuk berlabuh dengan selamat di stesen orbit.

Itu adalah yang pertama dari penyesuai dok yang diperlukan bagi kapal-kapal angkasa kru yang sedang dibina oleh SpaceX dan Boeing, dengan penerbangan komersial kedua-dua pelopor itu telah dilancar bagi tahun 2017 dan 2018.

Bagi pelancaran esok, kapal angkasa lepas Dragon berbentuk gula-gula gam penuh dengan gear seberat hampir 2,300 kilogram, termasuk eksperimen sains dan peralatan bagi angkasa-angkasa lepas yang tinggal di angkasa lepas.

Selepas berlepas dari Cape Canaveral, Florida pada pukul 12:45 pagi. SpaceX akan cuba kembali peringkat pertama roket Falcon 9 ke pendaratan tegak di kawasan keras di tapak kemudahan NASA.

Syarikat yang beribu pejabat di California yang diketuai oleh pengusaha Internet Elon Musk telah pun berjaya mendaratkan roket-roketnya di darat dan di baj di Lautan Atlantik beberapa kali, sebagai sebahagian usaha yang berterusan untuk membuat bahagian-bahagian roket sebagai boleh digunakan semula komponen dari kapal terbang komersial.

Menurut Hans Koenigsmann, timbalan presiden kebolehpercayaan penerbangan di SpaceX, yang mengatur pendaratan roket di kawasan keras yang memerlukan bahan dorong dari pendaratan air, tetapi juga mampu kawasan lebih besar dan stabil bagi pendaratan.

“Saya berpendapatan trajektori lebih mudah dari yang sebelumnya,” dia memberitahu pemberita.

“Saya agak yakin pada tahap ini pada ketika kami akan mendaratkannya. Pergerakan ini adalah melalui semula jadi, ia agak mencabar.”

SpaceX masih dalam proses menjadualkan pelancaran roket pertama dengan menggunakan salah satu kepingan-kepingan yang ditemuinya, mungkin semasa dalam kejatuhan, tambahnya.

Sama ada 90 peratus memihak bagi pendaratan, yang akan menandakan kesembilan dari 20 misi ke stesen angkasa lepas bagi SpaceX, sebagai sebahagian dari perjanjian bernilai AS$1.6 bilion dengan NASA. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA