SpaceX lancar...

SpaceX lancar satelit iklim

PANGKALAN TENTERA UDARA VANDENBERG, California, 18 Jan – Sebuah roket SpaceXFalcon 9 berlepas dari California semalam dan meletak satelit pengawasan iklim di orbit, tetapi merosakkan satu percubaan untuk pendaratan pulang di platform di laut, kata pegawai.

Peringkat pertama roket berjaya pulang ke platform, yang terapung-apung di Lautan Pasifik, tetapi salah satu kaki pendaratan roket gagal melekap pada kedudukan, tulis pengasas dan Ketua Eksekutif SpaceX Elon Musk di Twitter.

Roket setinggi 22 tingkat itu berlepas menerusi kabus tebal dari Pangkalan Tentera Udara Vandenberg di tengah pantai California pada pukul 10:42 pagi.

Satu pendaratan lautan berjaya akan menandakan peristiwa bersejarah kedua untuk SpaceX sebulan selepas ia melancarkan penerbangan angkasa lepas pertama dengan pendaratan darat berkaya di Florida, satu langkah penting dalam usaha Musk untuk menghasilkan roket murah dan boleh digunakan semula.

Satelit NASA Jason-3 berlepas dari kapal roket SpaceX Falcon 9 di Tentera Udara Vandenberg Base California. - Reuters
Satelit NASA Jason-3 berlepas dari kapal roket SpaceX Falcon 9 di Tentera Udara Vandenberg Base California. – Reuters

Dua percubaan pendaratan di lautan sebelumnya oleh syarikat itu pada 2015 juga gagal. Berupaya mendarat di laut akan memberikan syarikat kefleksibelan untuk mendapatkan roket yang digunakan untuk misi yang lebih mencabar, seperti melancarkan satelit berat, apabila booster tidak mempunyai bahan api yang mencukupi untuk sampai ke darat.

Pelancaran SpaceX semalam berjaya dalam matlamat utamanya untuk meletak satelit Jason-3 milik AS dan Eropah di orbit 830 batu di atas planet. Kapal angkasa lepas seberat 1,200 paun itu adalah yang keempat dalam satu siri satelit pengawasan lautan yang menjadi tumpuan dalam mengawasi iklim Bumi. – Reuters