Speaker parli...

Speaker parlimen Indonesia letak jawatan

JAKARTA, 17 Dis – Speaker parlimen Indonesia meletak jawatan hari ini disebabkan dakwaan mengatakan beliau cuba memeras saham daripada sebuah syarikat perlombongan Amerika Syarikat, dalam salah satu skandal politik terbesar negara dalam tempoh beberapa tahun.

Setya Novanto dirakam menuntut saham dalam unit Indonesia Freeport-McMoran sebagai tukaran kepada melanjutkan hak pelombong untuk beroperasi di negara itu,, mendakwa saham akan dibahagikan di antara Presiden Joko Widodo dan naib presiden.

Kes itu telah mencetuskan keributan politik apabila rakaman timbul beberapa minggu lalu, dan telah membelenggu Indonesia dengan pelbagai watak, termasuk seorang pengintip yang menjadi eksekutif syarikat dan ahli perniagaan bergelar “bapa pembaptisan gasolin.”

Novanto telah berusaha untuk berpegang pada jawatan speaker meskipun menerima tekanan yang meningkat, tetapi akhirnya memilih untuk meletak jawatan lewat semalam tatkala majlis etika parlimen yang menyiasat kes itu mengakhiri siasatannya. – AFP