Speith kekalk...

Speith kekalkan kedudukan

LONDON, 2 Feb, 2016 – Naib juara Jordan Spieth di Kejohanan Golf Terbuka Singapura meneruskan legasinya apabila berjaya mengekalkan kedudukannya di tangga teratas ranking dunia, manakala pemain Rory McIlroy merebut kembali tempat kedua daripada Jason Day.

Beliau yang gagal melepasi kelayakan pertama Hari Australia dalam lapan bulan di Torrey Pines, manakala pemain Mcllroy dari Ireland Utara tidak bermain selepas tamat dalam seri ketiga di Abu Dhabi dua minggu lalu.

Spieth memilih untuk pergi ke Singapura sebagai sebahagian daripada jadual awal musim yang sibuk, dan Amerika tewas kepada pukulan pemain Korea Selatan Younghan Song selepas perlawanan Isnin lalu ke pusingan akhir.

Manakala Branden Grace pula menunjukkan kekuatannya sekali lagi bagi mempamerkan aksi seorang pemain yang sukar ditewaskan.

Afrika Selatan pula mengambil kesempatan daripada kejatuhan Paul Lawrie untuk memenangi Masters Qatar dan kini hampir kepada kedudukan 10 teratas di dunia.

Jordan Spieth berjaya kekalkan kedudukan pada Kejohanan Golf Terbuka Singapura. – Reuters
Jordan Spieth berjaya kekalkan kedudukan pada Kejohanan Golf Terbuka Singapura. – Reuters

Setakat ini penggerak terbesar dalam 20 teratas adalah pemenang Terbuka Farmers Insurance, Brandt Snedeker.

Pemain berusia 35 tahun itu datang kembali untuk menang dari lima pukulan di belakang atau lebih menjelang pusingan akhir untuk kali keempat dalam kerjayanya, dan mencapai 12 tempat ke-12.

Pusingan akhir selama 69 minit mempamerkan kehebatan beliau sembilan kali lebih baik daripada purata padang. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA