SpiceJet Indi...

SpiceJet India beli pesawat Boeing bernilai AS$22 billion

NEW DELHI, 13 Jan – Syarikat penerbangan India SpiceJet berkata hari ini ia telah bersetuju untuk membeli sehingga 205 pesawat Boeing bernilai AS$22 billion dalam apa yang dikatakannya adalah salah satu daripada tawaran terbesar dalam penerbangan India.

Pengerusi SpiceJet Ajay Singh berkata, syarikat penerbangan tambang rendah, yang mempunyai saham 13 peratus daripada pasaran India, telah mengembangkan kedua-dua operasi domestik dan antarabangsa.

“Ini adalah perjanjian yang terbesar bagi SpiceJet, ia adalah salah satu yang terbesar dalam penerbangan India dan terbesar bagi Boeing di India,” katanya kepada wartawan ketika mengumumkan perjanjian itu.

“Kami kini berada dalam kedudukan yang sangat baik untuk mengembangkan rangkaian dan operasi kami, yang merangkumi kedua-dua laluan dan destinasi domestik dan antarabangsa.”

Perjanjian itu menandakan perubahan haluan utama bagi SpiceJet, di mana pesawat mendarat pada 2014 selepas pembekal enggan untuk mengisi minyak mereka kerana bil yang tidak dibayar.

Ajay Singh (kiri) dan Raymond L. Conner (kanan) ketika bertukar-tukar replika pesawat pada sidang akhbar di New Delhi pada 13 Januari 2017. – AFP
Ajay Singh (kiri) dan Raymond L. Conner (kanan) ketika bertukar-tukar replika pesawat pada sidang akhbar di New Delhi pada 13 Januari 2017. – AFP

Penganalisis berkata sektor penerbangan India telah dirangsang sejak itu oleh harga bahan api yang lebih rendah dan peningkatan dalam permintaan pengguna, dengan trafik domestik sehingga 21 peratus tahun lepas.

“Syarikat penerbangan itu telah dilakukan dengan baik dari yang hampir di ambang penutupan kepada hampir tujuh suku daripada keuntungan,” kata penganalisis industri Kapil Kaul.

“Tempahan pesawat baru adalah pada baris yang dijangka dan memberikan mereka hala tuju jangka panjang. Sebuah cerita positif dan jangka panjang mungkin muncul dengan tempahan ini.”

SpiceJet, yang mana pasaran saham adalah hanya lebih rendah daripada Indigo, Jet Airways dan Air India, adalah satu-satunya syarikat penerbangan tambang rendah India dengan armada Boeing.

“Kami amat berbesar hati untuk menjadi rakan kongsi SpiceJet dan berada di India secara besar-besaran dan ini adalah satu demonstrasi komitmen kami kepada rakan-rakan kami dan India,” kata Raymond Conner, naib pengerusi Boeing. – AFP