Spieth akan b...

Spieth akan beraksi di Terbuka Australia

SYDNEY, 21 Jun (AFP) – Pemain nombor dua dunia, Jordan Spieth hari ini mengesahkan dia akan beraksi di Terbuka Australia bagi tahun ketiga berturut-turut, kembali ke dalam persaingan itu di mana dia menikmati kejayaan.

Juara utama dua kali AS itu memenangi pertandingan dengan enam pukulan lewat 2014, kemenangan yang membolehkannya bagi kejayaannya di mana dia memenangi dua pertandingan pertamanya pada 2015.

Dia kembali pada tahun lepas apabila hampir terlepas dalam playoff, menamatkan tempat kedua bersama Adam Scott, satu pukulan di belakang Matt Jones.

Jordan Spieth yang hanya mampu meraih kedudukan ke-37 pada Terbuka AS minggu lepas. – AFP
Jordan Spieth yang hanya mampu meraih kedudukan ke-37 pada Terbuka AS minggu lepas. – AFP

“Saya melihat kembali kepada kemenangan saya dalam Terbuka Emirates Australia 2014 dengan memori menarik ketika dia membantu saya membangunkan momentum bagi 2015,” kata Spieth, 22, yang berusaha mempertahankan Terbuka AS berakhir dengan kekecewaan pada Ahad lalu di Pennsylvania ketika menamatkan pertandingan di kedudukan ke-37 selepas pusingan akhir 75.

“Terbuka Emirates Australia dilihat berkembang dalam kalangan pemain-pemain dunia setiap tahun. Pertandingan itu selalunya kuat dan Royal Sydney seharusnya menjadi ujian yang hebat.”

Pertandingan di Royal Sydney Golf Club akan berlangsung bermula 17 November.