Spieth, McIlr...

Spieth, McIlroy garang di Terbuka AS

TACOMA, AS, 18 Jun (AFP) – Jordan Spieth akan memburu Grand Slam keduanya tetapi perlu menyaingi pemain nombor satu dunia Rory McIlroy dan sebahagian legenda sukan itu di Terbuka AS yang bermula hari ini.

Juara Masters, Spieth dan McIlroy berada dalam persaingan 156 pemain yang melibatkan 60 pemain terbaik dunia yang melihat padang berkenaan bukan seperti mana-mana padang lain yang pernah menjadi tuan rumah Terbuka AS.

Sejumlah kecil pemain legenda seperti pemenang enam kali tangga kedua Phil Mickelson dan bekas pemain nombor satu Tiger Woods berada di atas padang Chambers Bay dan anda mempunyai Terbuka AS yang menjanjikan banyak kejutan.

“Anda akan melihat beberapa perkara berbeza minggu ini berbanding apa yang anda lihat dalam mana–mana kejuaraan utama lain yang kami sertai,” kata Woods Selasa lalu selepas pusingan latihannya.

“Untuk memenangi sebarang pertandingan utama anda perlu bersabar. Terutamanya ini kerana terlalu banyak keadaan yang berbeza. Tidak seperti mana–mana tempat golf yang pernah kami sertai, kami tidak memiliki perubahan peningkatan seperti ini.

“Anda akan mendapat beberapa lantunan sukar di luar sana. Bola akan berada pada kedudukan cerun. Anda akan melihat beberapa pemain membuat pukulan teruk dan berakhir dengan menyepak kawasan dari lubang.”

Spieth berazam untuk menjadi yang pertama memenangi Masters dan Terbuka AS sejak Woods pada 2002. Pemain dari Texas itu mendapatkan ace dalam kedi Michael Greller, yang berusaha di Chambers Bay sebelum membawa beg Spieth dalam Jelajah PGA.

“Saya merasakan jika di sana seperti ada sebarang kelebihan, ia akan menghampiri kami dengan pengetahuannya mengenai tempat itu,” kata Jordan Spieth mengenai Greller.

ARTIKEL YANG SAMA