S’pura hantar...

S’pura hantar pulang pelampau Indonesia

JAKARTA, 23 Feb (AFP) – Singapura telah menghantar pulang empat pelampau Indonesia yang disyaki, yang dikatakan menuju Syria untuk berjuang bersama-sama kumpulan IS, menurut pihak berkuasa hari ini.

Keempat-empat mereka itu, yang termasuklah remaja lelaki berusia 15 tahun, telah diberkas Ahad lalu di negara kota itu ketika para pegawai mula curiga selepas memeriksa dokumen mereka dan mendapati salah seorang dari mereka telah sebelumnya menghabiskan masa di Syria, menurut polis Indonesia.

Pihak berkuasa telah menghantar mereka ke Batam, sebuah pulau Indonesia yang tidak jauh dari Singapura, pada hari yang sama, sejak itu mereka telah dihantar ke Jakarta.

“Empat warga Indonesia itu telah dihantar pulang ke Indonesia selepas penyiasatan mendedahkan bahawa mereka merancang pergi ke Syria untuk berjuang untuk ISIS” seorang jurucakap bagi kementerian hal ehwal dalam negara Singapura berkata, dengan menggunakan nama alternatif bagi IS.

“Pihak berkuasa Singapura telah memaklumkan rakan sejawat mereka di Indonesia sebelum penghantaran pulang itu.”

Selepas menyoal siasat mereka, kesemua mereka dari pulau utama Jawa, para pegawai Indonesia juga membuat kesimpulan bahawa kumpulan itu mungkin menuju ke Syria, menurut polis Indonesia.

IS telah menyediakan slogan perhimpunan baru bagi pelampau Islam di Indonesia, negara di dunia yang paling ramai penduduk Islam, dengan ratusan orang dipercayai telah menuju Timur Tengah untuk berjuang bersama pejuang-pejuang berani mati.

Ketua polis kebangsaan Badrodin Haiti berkata lelaki-lelaki yang ditahan itu juga dikatakan pengikut pejuang radikal Aman Abdurrahman, yang dipenjarakan kerana peranannya dalam membentuk kem latihan militan dan telah menjanjikan kesetiaan kepada IS.

Timbul kecurigaan bahawa Abdurrahman mungkin telah membantu merancang serangan senjata dan berani mati bulan lalu di Jakarta yang telah mengorbankan empat orang penyerang dan empat orang awam. IS telah mengaku melancarkan serangan itu. IS mengawal kawasan luas wilayah di Syria dan Iraq dan adalah serangan besar pertama di Indonesia dalam tempoh tujuh tahun.

Lelaki-lelaki yang ditahan itu pada asalnya memasuki Singapura dari Batam tetapi berlepas ke Malaysia, yang mana mereka hanya berada di sana selama beberapa jam, menurut ketua polis tempatan Helmy Santika.

Mereka ditahan ketika mereka pulang ke Singapura, tempat mereka merancang untuk mengikuti penerbangan, tambahnya, tanpa memberikan butiran lanjut.