Spurs berani ...

Spurs berani pasang impian

LONDON, 16 Feb – Apabila Mauricio Pochettino kali pertama menjejakkan kaki ke White Hart Lane, masa depan pengurus Tottenham Hotspur itu dikejutkan dengan mesej ringkas yang terpampang di sekitar stadium.

‘Berani bermaksud melakukannya’ yang diterjemahkan dari Bahasa Latin ‘Audere Est Facere’, adalah moto Tottenham sebelum Pochettino tiba di utara London, tetapi ia bertindak sebagai rujukan sempurna kenyataan misi pasukan yang berada di bawah kendalian pengurus dari Argentina itu.

Walaupun Pochettino meninggalkan Lane pada petang Mac 2014 dengan kekecewaan selepas pasukan tewas kepada Southampton 3-2, persaingan pertama pengurus muda itu dengan slogan yang bergema bagi membayangkan perkara besar yang bakal menjelma.

Hanya dua bulan selepas itu, Pochettino diumumkan sebagai pengurus baru Tottenham dan hanya dua tahun kemudian kelabnya bersedia untuk menamatkan penantian panjang dimahkotakan sebagai juara Inggeris.

Kemenangan Tottenham 2-1 di Manchester City Ahad lalu menyaksikan mereka hanya ketinggalan dua mata di belakang pendahulu Liga Perdana, Leicester dengan berbaki 12 perlawanan, sekali gus mencetuskan Pochettino untuk mengakui peminat berhak untuk mengimpikan gelaran pertama sejak tahun 1961.

Pochettino berjaya mengubah Hotspur daripada skuad ejekan kepada pasukan yang digeruni lawan dan menjadi pencabar terdekat kejuaraan Inggeris musim ini. – Reuters
Pochettino berjaya mengubah Hotspur daripada skuad ejekan kepada pasukan yang digeruni lawan dan menjadi pencabar terdekat kejuaraan Inggeris musim ini. – Reuters

Untuk hadir dengan jarak yang tidak jauh dalam mengikuti jejak pasukan Bill Nicholson, yang meningkatkan pemain Tottenham Danny Blanchflower, Dave Mackay, Cliff Jones dan Bobby Smith, Pochettino mengukuhkan kelab yang sudah terlalu lama diejek-ejek sebagai pasukan bawahan dengan kepercayaan bahawa mereka boleh menewaskan semua orang dan keputusan tersebut adalah luar biasa.

Pada awal musim, segelintir orang luar di bilik persalinan Tottenham menjangka lebih banyak cabaran bagi empat pasukan teratas dari kelab yang kejayaan terakhirnya adalah Piala Liga 2008.

Tetapi mereka yang ragu terlepas revolusi yang dirancang oleh Pochettino di ibu pejabat latihan baru Tottenham di pusat bandar Enfield, utara London. – AFP