Stephen Curry...

Stephen Curry mungkin tidak beraksi seketika

PHILADELPHIA, 30 Dis – Pemain paling berharga (MVP) NBA Stephen Curry mungkin tidak beraksi kerana kecederaan kaki kirinya, jurulatih sementara Golden State Warriors, Luke Walton berkata semalam.

Curry, yang mengalami kecederaan pada buah betis kanannya pada perlawanan Hari Krismas menentang Cleveland Cavaliers, tidak menjalani latihan semalam kerana kecederaannya itu.

Dia senaraikan sebagai boleh dipersoalkan bagi perlawanan hari ini menentang Dallas Mavericks dan Golden State dijangka bertemu Houston Rockets esok.

“Ada peluang dia tidak akan beraksi dalam satu atau kedua-dua perlawanan,” Walton memberitahu San Jose Mercury News.

“Mungkin akan menjadi keputusan waktu perlawanan atau sekurang-kurangnya menentukan bagaimana keadaannya esok.”

Stephen Curry (kiri) cuba melepaskan diri daripada kawalan LeBron James dalam perlawanan kedua-dua pasukan baru-baru ini. - Reuters
Stephen Curry (kiri) cuba melepaskan diri daripada kawalan LeBron James dalam perlawanan kedua-dua pasukan baru-baru ini. – Reuters

Selepas kempen menular MVP musim lalu, Curry telah mara kepada ketinggian lebih besar kali ini dan mendahului liga dalam menjaringkan 30.5 mata setiap perlawanan.

Pasukan juara Warriors (29-1) bermula menuju permulaan terbaik dalam sejarah NBA tetapi selepas bebas daripada kecederaan besar semusim lalu kesihatannya kini diuji.

Harrison Barnes tidak beraksi dalam 13 perlawanan, Klay Thompson terlepas perlawanan awal musim ini dan jurulatih Steve Karr mengalami kecederaan belakang belum menerima tegahan bermain.

Kini pemangkin utama Golden State, Curry, dipersoalkan.
”Dia belum mengatakan apa-apa melainkan dia ingin bermain,” kata Walton.

“Malah Isnin lalu, dalam perlawanan apabila saya melihat dia berjalan tempang dalam perlawanan, dan saya cuba memberikan lambaian dan berkata dia dalam keadaan baik.” – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA