Stesen kuasa ...

Stesen kuasa Benghazi diserang

BENGHAZI, Libya, 10 Jan (AFP) – Kebakaran di bandar kedua Libya, Benghazi kelmarin melanda stesen kuasa utama yang menyediakan elektrik di kebanyakkan negara-negara timur, seorang pegawai keselamatan dan seorang jurutera berkata.

Mussa Suleimani, seorang jurutera di stesen kuasa, berkata lima daripada enam janakuasa itu ranap selepas ia dilanda dua kali iaitu pada malam jumaat dan sabtu.

Beliau berkata bahawa ia adalah berkemungkinan dari perbalahan kuasa yang melanda di bandar timur, iaitu perkelahian tahun 2011 bagi menggulingkan diktator Muammar Gaddafi yang menjadikan keadaan semakin memburuk di rantau ini.

“Ia adalah kali kelima dalam tempoh dua bulan bahawa stesen kuasa … telah diserang,” kata Suleimani.

Oleh itu, beliau berkata, gangguan sehingga lapan jam dijangkakan terjejas di kawasan antara Benghazi dan bandar Musaed kira-kira 500 kilometer (300 batu) jauh ke timur berhampiran sempadan dengan Mesir.

“Syarikat pakar asing diperlukan untuk membaiki transformer yang telah rosak, tetapi ia menjadi sukar kerana keadaan keselamatan yang tidak baik,” katanya.

Anggota bomba cuba memadamkan api dalam tangki minyak di pelabuhan Es Sider, Ras Lanuf, Libya. - Reuters
Anggota bomba cuba memadamkan api dalam tangki minyak di pelabuhan Es Sider, Ras Lanuf, Libya. – Reuters

Seorang pegawai keselamatan menyalahkan “pengganas” atas serangan itu.

“Howitzer telah digunakan dalam serangan,” kata Kapten Adnan al-Baba, jurucakap bagi Skuad Anti-Keganasan Libya.

Beliau berkata senjata yang disasarkan dengan ketepatan itu berkemungkinan ‘salah seorang di bahagian dalam pasti memberikan maklumat kepada pengganas’, dengan koordinat yang khusus ‘ia adalah mustahil untuk menyasarkan stesen kuasa’.

Serangan kem Tawergha berdekatan kem pelarian membunuh seorang wanita dan mencederakan sembilan yang lain termasuk kanak-kanak, kata Fadia al-Barghathi hospital Al-Jalla di Benghazi.

Kuasa-kuasa pro-kerajaan telah berjuang dengan pelbagai puak bersenjata, terutamanya Islam, untuk mengawal bandar kedua Libya dalam tempoh 18 bulan yang lalu.

Libya menjadi huru-hara selepas pemecatan oktober 2011 dan pembunuhan Gaddafi, apabila kedua-dua kerajaan bersaing kuasa dan kumpulan senjata berjuang untuk mempertahankan sumber-sumber tenaga yang luas.