Stok perdagan...

Stok perdagangan China dapat kelegaan

SYDNEY, 13 Jan (Reuters) – Saham Asia mencatat pemulihan pertama mereka pada hari ini selepas data perniagaan China mengatasi jangkaan, menawarkan harapan luar biasa untuk ekonomi global.

Eksport negara gergasi Asia itu merosot 1.4 peratus dari segi dolar AS pada Disember, apabila penganalisis menjangka kemerosotan sebanyak 8.0 peratus.

Satu kemerosotan 4.0 peratus dalam import juga adalah lebih kecil berbanding dengan apa yang dikhuatiri oleh kebanyakan orang.

Sementara pelabur meragui kesahihan data, pada zahirnya mereka menawarkan harapan bahawa aliran perdagangan dunia sudah stabil sekurang-kurangnya selepas tahun 2015 yang suram.

Ia juga mencadangkan Beijing mungkin terbukti berjaya dalam usahanya untuk menstabilkan yuan, dengan itu mengurangkan risiko penurunan nilai mata wang.

“Data perniagaan China menyokong pandangan kami bahawa, meskipun krisis dalam pasaran kewangan, tidak timbulnya kemerosotan besar dalam ekonominya,” kata Daniel Martin, ahli ekonomi senior Asia di Capital Economics, dalam nota penyelidikan.

Semuanya adalah cukup untuk menjejas tahap pengelakan risiko yang telah terbina dalam beberapa hari ini. Indeks saham Asia Pasifik MSCI di luar Jepun meningkat sebanyak 1.6 peratus dan menjauhi tahap paling rendahnya sejak akhir 2011.

Nikkei Jepun meningkat 2.6 peratus sementara saham Australia meningkat 1.3 peratus. Berita baik itu tersebar kepada kontrak niaga depan E-mini untuk S&P 500 yang melonjak 0.8 peratus.

IG meramalkan pemerolehan pembukaan sebanyak kira-kira 0.7 peratus untuk FTSE, 1.2 peratus untuk DAX dan 1 peratus untuk CAC.

Pasaran China yang sering berubah-ubah hanya menemui kelegaan seketika, menekankan putaran mereka tidak memberi kesan besar ke atas asas ekonomi. Indeks Komposit Shanghai dan indeks CSI300 tidak berubah untuk hari itu.