Stoke pecah r...

Stoke pecah rekod

LONDON, 2 Feb – Stoke memecahkan rekod perpindahan sendiri apabila menandatangani perancang tengah Porto, Giannelli Imbula dengan yuran 18.3 juta pound, umum kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) itu malam tadi.

Imbula bersetuju dengan kontrak lima tahun setengah bersama pasukan kendalian Mark Hughes dan perjanjian itu dimeterai kurang daripada setengah jam sebelum jendela perpindahan ditutup secara rasmi.

Yuran perpindahan itu mengatasi rekod perbelanjaan Stoke sebelum ini iaitu 12 juta pound untuk mendapatkan khidmat Xherdan Shaqiri dari Inter Milan tahun lalu.

“Giannelli pemain muda yang bagus. Dia mempunyai kekuatan fizikal, kawalan dan hantaran bola yang bagus dan kami yakin dia akan menambah kualiti kepada kelab ini,” kata Hughes dalam laman web Stoke.

“Dia bermain menentang kami pada ujian pra musim dan daripada situ kami mula sedar betapa dia mampu menyelesaikan kelemahan di posisi pemain tengah bertahan.

Giannelli Imbula ketika beraksi dalam satu perlawanan. – Reuters
Giannelli Imbula ketika beraksi dalam satu perlawanan. – Reuters

“ Dilahirkan di Belgium walaupun ibu bapanya berasal daripada Congo, Imbula memulakan kariernya bersama pasukan Ligue 1, Guingamp pada 2009 dan empat tahun kemudian menyertai Marseille.

Pemain berusia 23 tahun itu yang sebelum ini dikaitkan dengan Arsenal pernah mewakili skuad Bawah-21 dan Bawah-20 Perancis, tetapi sudah menyatakan hasrat untuk beraksi buat Belgium.

Ketua Eksekutif Bandar Tony Scholes menambah, “Giannelli adalah pemain yang kami perhatikan untuk beberapa lama dan kami gembira untuk membuat kesimpulan perjanjian untuk menandatanganinya.

“Pada satu ketika ia kelihatan tidak mungkin kami akan dapat mendapatkan tawaran yang bersesuaian dengan pemain itu tetapi perkara ini tiba-tiba sahaja terjadi dengan sekelip mata dan Giannelli benar-benar teruja dengan prospek permainan dalam Liga Perdana dengan kami.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA