Strategi berd...

Strategi berdiam diri Modi semasa pergolakan

NEW DELHI, 24 Feb (Reuters) – Di tengah keriuhan kekacauan yang melanda kampus-kampus universiti dan negeri Haryana, berhampiran New Delhi, Perdana Menteri India, Narendra Modi memutuskan satu strategi yang berisiko memberanikan para penentang politik adalah bijak untuk tidak berkata apa-apa.

Para penasihat menyifatkan seorang pemimpin yang berada di atas dalam peristiwa, tetapi yang tidak ingin tersekat dalam debat yang hiruk pikuk berhubung dataran awam India. Dalam beberapa minggu kebelakangan, ribuan pelajar telah membantah di seluruh negara berhubung penangkapan seorang ketua pelajar kerana disyaki menghasut, sementara kemarahan dikalangan masyarakat Jat yang berpengaruh berhubung kuota pekerjaan berasaskan kasta telah bertukar menjadi pertempuran maut di Haryana.

“Modi percaya popularitinya telah dilihat sebagai ahli politik serius yang meneruskan tugasnya,” kata seorang ketua parti memerintah Modi, yang merahsiakan identitinya. “Beliau tidak percaya dalam memberikan komentar berterusan.”

Seorang penasihat berkata Modi, 65 tahun, akan sebaliknya membuat penilaian tenang tentang kekacauan baru-baru ini kepada parlimen, yang berhimpun minggu ini bagi sesi belanjawan dalam suasana konfrontasi yang mungkin membantutkan seterusnya agenda pembaharuan ekonomi yang beliau usahakan.

Berat mulut Modi juga jelas ketika banjir tahun lalu dan bidasan yang begitu ditonjolkan oleh para militan dalam awal 2016, telah menjejaskan imej pemimpin tegas yang berkuasa pada Mei 2014, dengan mengatasi kerajaan Kongres yang diketuai oleh Manmohan Singh.