Sukan Peribum...

Sukan Peribumi Dunia tutup tirai

PALMAS, Brazil, 1 Nov (Agensi) – Edisi pertama bagi Sukan Peribumi Dunia, yang menghimpunkan hampir 2,000 delegasi mewakili negara-negara pertama dari seluruh dunia ke bandar terpencil ini di bahagian tengah Brazil, ditamatkan semalam selepas sembilan hari sukan tradisi itu turut diwarnai dengan sukan tradisional, tarian, persembahan dan pertukaran budaya.

Sukan tersebut digambarkan sebagai jawaban penduduk peribumi kepada Olimpik, walaupun fokus bertukar dari sukan kepada politik selepas jawatankuasa kongres Brazil meluluskan cadangan terhadap pembatasan tanah-tanah suku kaum yang dikatakan penduduk asal Brazil adalah bencana kepada cara kehidupan tradisi mereka.

“Kami melihat semua perkara ini (sukan) sebagai peralatan untuk menarik kain dari pandangan mata kami,” kata Antonio Apinaje, ketua dari penduduk Apinaje, yang enggan menyertai acara itu biarpun tinggal di negeri hos, Tocantins.

Bantahan tercetus sepanjang sukan itu, dengan Presiden Dilma Rousseff diejek pada majlis pembukaan pada 21 Oktober lalu dan orang ramai sekitar beratus-ratus penunjuk perasaan berada dalam arena itu pada satu petang dan memaksa penangguhan pertandingan berlari 100 meter.

Cadangan tanah perlu melepaskan beberapa lagi halangan penggubalan undang-undang dan juga ditandatangani oleh Rousseff untuk dijadikan undang-undang, dan dia berikrar tidak akan melakukannya.

Kebanyakan delegasi asing, yang kebanyakannya dari negara-negara jauh seperti Filipina dan Habsyah, menyokong penunjuk perasaan Brazil, tetapi yang lain menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap campuran politik dan sukan.

Kos sukan itu, terlalu menjengkelkan, dengan pengkritik menegaskan AS$14 juta yang digunakan kerajaan persekutuan Brazil dalam acara itu yang mana lebih baik dibelanjakan bagi memperbaiki akses penduduk peribumi kepada pendidikan dan penjagaan kesihatan.