Surau bergera...

Surau bergerak mudahkan umat Islam bersolat

SERDANG, 2 Okt – Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) hari ini menerima sebuah bas yang diubah suai menjadi surau bergerak yang boleh ditempatkan ketika berlangsungnya acara besar seperti ekspo atau karnival, untuk kemudahan orang ramai menunaikan solat.

Surau bergerak itu diserahkan oleh Bank Rakyat kepada JAWI pada sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan di Taman Ekspo Agro Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) di sini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menyaksikan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainudin yang mewakili Bank Rakyat menyerahkan replika kunci surau bergerak kepada Pengarah JAWI Paimuzi Yahya.

Paimuzi ketika dihubungi Bernama berkata kemudahan surau bergerak yang dilengkapi tempat berwuduk, pendingin hawa dan sistem audio itu mampu memuatkan sehingga 40 jemaah pada satu-satu masa dan dikendalikan oleh seorang pemandu dan dua orang kakitangan.

Datuk Seri Najib Tun Razak (tiga kiri) menerima replika kunci bas daripada Datuk Seri Hamzah Zainudin (kanan) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), kelmarin. – Bernama
Datuk Seri Najib Tun Razak (tiga kiri) menerima replika kunci bas daripada Datuk Seri Hamzah Zainudin (kanan) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), kelmarin. – Bernama

Bagi menentukan arah kibat, kakitangan surau bergerak akan menggunakan kompas supaya pemandu boleh menyesuaikan kedudukan bas secara menegak mengikut arah kiblat.

Paimuzi berkata sumbangan itu diyakini mampu membantu menyelesaikan isu kekurangan ruang surau atau ruang solat ketika berlangsungnya program berskala besar sehingga ada yang terpaksa berebut tempat untuk menunaikan solat.

“Sumbangan ini merupakan satu inovasi yang memudahkan umat Islam menunaikan solat di samping mendidik masyarakat kepentingan menunaikan solat lima walau di mana juga mereka berada,” katanya. – Bernama