Suspek di CCT...

Suspek di CCTV dikenal pasti terlibat

BANGKOK, Thailand 27 Sept (NNN) – Polis Thailand hari ini berkata rakaman CCTV mendapati lelaki berbaju kuning yang ditahan polis bulan lalu atas serangan maut Bangkok telah meletakkan beg sandang di situ sebelum kejadian letupan itu berlaku.

Pihak berkuasa sebelum ini berkata ia adalah tidak mungkin salah satu daripada dua lelaki yang ditahan sejak 17 Ogos terlibat dalam letupan yang menyebabkan 20 orang mati itu, kerana hasil siasatan polis masih mengelirukan dan bercanggahan.

Pada Sabtu jurucakap Polis Kebangsaan, Prawut Thavornsiri berkata siasatan terkini mendedahkan suspek pertama pengeboman telah ditangkap dan seorang polis mengenal pasti ia sebagai Adem Karadag, walau bagaimanapun kewarganegaraannya masih belum disahkan.

“Ia mengesahkan bahawa Adem adalah orang yang berbaju kuning tersebut berdasarkan rakaman CCTV, keterangan saksi dan pengakuan beliau sendiri,” kata Prawut.

“Selepas dia meletakkan bom di tempat kejadian, ia kemudian memanggil teksi motosikal dan menukar bajunya di sebuah tandas (berdekatan) di Taman Permainan Lumpini.”

Peguam Karadag – yang mengatakan nama sebenar anak guamnya adalah Bilal Mohammed – tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasan tetapi awal minggu ini telah menimbulkan keraguan mengenai khabar angin pengakuannya kepada penjenayah itu dan telah berkata anak guamnya tidak berada di negara itu pada masa yang serangan.

Suspek kini dihadapkan sehingga lapan tuduhan termasuk pembunuhan terancang, Prawut said.