Suspek kedua ...

Suspek kedua penyerang didakwa

BRUSSELS, 27 Mac (AFP) – Rakyat Belgium berkumpul hari ini dalam perpaduan dan ingkar di tengah Brussels untuk memperingati mangsa-mangsa serangan ganas yang paling buruk di negara itu ketika para pendakwa mendakwa lelaki kedua berhubung serangan gagal di Perancis.

Ketika orang-orang yang berkabung di medan yang bertukar menjadi tempat keramat bagi para mangsa serangan Selasa di lapangan terbang dan sistem metro, para pendakwa mengatakan mereka telah mendakwa lelaki kedua yang terlibat dalam kumpulan pengganas berhubung serangan gagal untuk menyerang Perancis.

Ia adalah serpihan kecil terkini dalam teka-teki rangkaian kumpulan jihad yang menyelubungi Perancis dan Belgium.

Suspek, Abderamane A., adalah orang kedua yang didakwa oleh pendakwa Brussels selepas beberapa hari berkaitan dengan penangkapan seorang lelaki di Paris pada Khamis yang memiliki senjata serangan dan bahan letupan di flatnya dan dipercayai merancang satu serangan baru di Perancis.

Orang ramai berkumpul di medan Place de la Bourse untuk memberi penghormatan ke atas mangsa-mangsa serangan pengganas Brussels di Brussels pada 27 Mac. – AFP
Orang ramai berkumpul di medan Place de la Bourse untuk memberi penghormatan ke atas mangsa-mangsa serangan pengganas Brussels di Brussels pada 27 Mac. – AFP

Dalam bidaan untuk membenarkan polis untuk menumpukan semua sumber mereka dalam menjejaki sel Islamic State (IS) berkaitan dengan serangan Brussels pada Selasa dan pembunuhan besar-besaran di Paris pada November, para pegawai meminta penganjur untuk menangguhkan satu perarakan Easter Sunday.

Sementara itu, Pusat Krisis Belgium mengatakan 28 orang telah terkorban di lapangan terbang dan serangan metro, menurun dari jumlah sebenar daripada 31 yang termasuk tiga pengebom berani mati.

Daripada 28 yang meninggal dunia itu, 24 telah dikenal pasti, dalam kalangan mereka 13 rakyat Belgium dan 11 warga asing, ujarnya. Sekitar 340 orang dari 19 buah negara telah cedera, yang mana 101 masih lagi di hospital – 62 daripada di unit rawatan penjagaan rapi.