Suspek mengak...

Suspek mengakui terlibat

BANGKOK, 30 Sept (AFP) – Warga asing yang dituduh menanam bom di sebuah kuil di Bangkok mengaku terlibat dalam serangan maut itu, kata peguamnya Rabu, menarik balik penafian awal pengakuan.

Komen-komen daripada peguam Schoochart Kanpai mengesahkan versi siasatan pihak berkuasa Thailand pada letupan 17 Ogos yang mengorbankan 20 orang.

Awal minggu ini Schoochart mempersoalkan sama ada lelaki itu – yang polis telah menamakan kedua-dua sebagai Bilal Mohammed dan Adem Karadag – telah mengaku.

Peguam itu berkata anak guamnya sebelum ini menegaskan beliau tidak berada di negara itu pada hari serangan.

Tetapi selepas bermesyuarat bersama anak guamnya pada Rabu, Schoochart menarik balik kedudukannya.

Pada Sabtu lalu polis berkata, mereka kini yakin bahawa Mohammed, orang pertama yang ditangkap, adalah orang yang sama dilihat dalam rakaman CCTV memakai baju-T kuning dan meletakkan beg di kuil Erawan sebelum letupan.

Mereka berkata pengakuannya, bersama rakaman kamera keselamatan yang lainnya dan saksi, mengesahkan mereka mempunyai suspek lelaki yang betul – walaupun sebelum ini berkata bukti DNA bercanggahan.

Polis berkata, mereka percaya lelaki yang berbaju kuning itu memakai rambut palsu dan cermin mata untuk menyembunyikan dirinya.

Dalam taklimat Isnin lalu, penyiasat telah mengeluarkan satu siri empat lakaran yang menunjukkan bagaimana Mohammed boleh berubah rupa dari lakaran suspek awal yang menunjukkan seorang lelaki dengan cermin mata dan gaya rambut yang lain.

Misteri mengenai motif serangan masih menjadi tanda tanya, yang mana majoriti kematian adalah pelancong Cina.

Spekulasi berkisar mengenai militan atau penyokong Uighur, kumpulan etnik yang mengatakan mereka menghadapi penganiayaan yang teruk di China, selepas Thailand secara paksa menghantar pulang 109 minoriti pada Julai lalu.

Langkah itu mencetuskan kecaman antarabangsa terutamanya di Turki ,di mana pemerhati melihat minoriti sebagai sebahagian daripada keluarga Turki berbahasa global.

Menurut peguamnya, Mohammed adalah Uighur Cina yang menetap di Turki manakala Mieraili adalah pemegang paspot Cina etnik Uighur.

Pihak berkuasa Thailand tidak mengesahkan kerakyatan mana-mana suspek. Mereka percaya letupan itu adalah untuk membalas dendam terhadap tindakan keras ke atas operasi kumpulan-kumpulan penyeludupan manusia termasuk pemindahan Uighur.