Suspek utama ...

Suspek utama Muhajideen berjaya ditangkap

JAKARTA, Indonesia, 14 Sept – Seorang tokoh kanan dari kumpulan militan Timur Indonesia Mujahideen telah ditangkap dan salah seorang ahli kumpulan itu terbunuh dalam satu operasi bersama dengan tentera, kata polis Indonesia.

Penangkapan Muhammad Basri hari ini adalah satu lagi tamparan kepada kumpulan militan itu, yang berpangkalan di kawasan hutan di wilayah Sulawesi Tengah.

Ketua kumpulan itu, Santoso, radikal kumpulan Islam yang paling dikehendaki oleh Indonesia telah dibunuh oleh pasukan keselamatan dalam operasi pada bulan Julai.

Basri merupakan timbalan Santoso dan mungkin telah mengambil alih kepimpinan barisan yang semakin berkurangan berikutan kematian Santoso ini. Ia mendakwa setia kepada kumpulan Negara Islam.

Kapasiti kumpulan militan Indonesia untuk melancarkan serangan maut telah dilemahkan oleh tindakan keras yang berterusan berikutan pengeboman Bali pada 2002 yang mengorbankan 202 orang, kebanyakannya warga asing.

Tetapi rakyat Indonesia yang mengembara ke Syria untuk berjuang dengan IS telah mengarahkan dan melancarkan serangan dari luar negara, termasuk pengeboman berani mati dan serangan bersenjata di Jakarta pada bulan Januari yang mengorbankan lapan orang, termasuk empat militan.

Jurucakap polis, Boy Rafli Amar berkata, lelaki ditembak mati hari ini berhampiran kampung Poso Pesisir di daerah Poso Sulawesi adalah Andika Eka Putra.

Beliau berkata, polis dan tentera masih lagi mencari baki 13 anggota kumpulan Mujahideen timur Indonesia, termasuk Ali Kalora, yang dipercayai mempunyai peranan utama.

“Kita bersyukur kerana Basri, sasaran penting kami selepas Santoso, telah ditangkap hidup-hidup,” kata Ketua Polis Negara Tito Karnavian. “Penahanan ini akan meningkatkan keselamatan di Poso.”

Karnavian berkata Basri akan diterbangkan ke Jakarta untuk siasatan lanjut. – AP