Suu Kyi ikrar...

Suu Kyi ikrar ketuai usaha damai Myanmar

NAYPYIDAW, Myanmar, 12 Jan (AFP) – Aung San Suu Kyi berjanji hari ini untuk menggunakan mandat popular partinya untuk memacu proses perdamaian Myanmar ketika beliau menggariskan visi bagi masa depan persekutuan kepada etnik pemberontak yang telah berjuang selama berdekad-dekad.

Beliau bercakap semasa pusingan baru rundingan antara kerajaan, tentera dan kumpulan bersenjata etnik minoriti, yang akan membincangkan isu-isu penting berkaitan ekonomi dan sosial yang mendorong ke arah keganasan.

Ia akan termasuk pemilikan sumber semula jadi, yang dilihat sebagai faktor utama dalam konflik yang telah memindahkan berpuluh ribu orang dan mengorbankan banyak jiwa.

Suu Kyi, yang partinya menang dalam pilihan raya am pada November, mengatakan beliau berasa optimis ‘pertempuran itu akan berakhir nanti’ jika standard politik negara itu dipertingkatkan dan semua kumpulan bekerjasama.

“Kami tidak dapat membina perdamaian kekal tanpa perdamaian kebangsaan,” katanya.

Aung San Suu Kyi (kiri) menghadiri majlis perasmian Persidangan Perdamaian Penyatuan di MICC 2 di Naypyidaw pada 12 Januari. – AFP
Aung San Suu Kyi (kiri) menghadiri majlis perasmian Persidangan Perdamaian Penyatuan di MICC 2 di Naypyidaw pada 12 Januari. – AFP

“Kini kami sudah sedia untuk mengetuai proses perdamaian, kerana kami mempunyai kuasa yang dilaburkan dalam mandat yang diberi kepada kami oleh orang ramai dan etnik minoriti.”

Ia adalah pertama kalinya juara demokrasi telah mengambil peranan utama dalam usaha perdamaian rasmi bertahun lamanya.

Rundingan cermat dan teliti sehingga kini telah dikemudi oleh Presiden reformis Thein Sein, yang juga hadir pada rundingan itu di bandar nasional Naypyidaw.

Bagaimanapun, masih terdapatnya cabaran mendalam. Beberapa kumpulan bersenjata utama telah menjauhi rundingan bersama dan pertempuran masih lagi diteruskan di beberapa bahagian negara itu antara pemberontak dan pasukan tentera.

Ketua tentera berkuasa Min Aung Hlaing juga bercakap semasa pembukaan rundingan lima hari, menggelar mesyuarat itu ‘acara bersejarah’ yang dapat membantu membawa kepada ‘perdamaian, kestabilan dan keselamatan kekal’ buat negara.

Suu Kyi memberitahu rundingan hari ini bahawa ‘sebuah negara persekutuan demokratik sebenar’ boleh berlaku jika semua kumpulan etnik bekerjasama dalam satu semangat ‘persaudaraan dan rasa hormat’.