Suu Kyi seru ...

Suu Kyi seru rundingan damai

pg15_151112_a

YANGON, 11 Nov (AFP) – Aung San Suu Kyi (gambar) meminta bagi satu rundingan ‘perdamaian kebangsaan’ dengan presiden Myanmar dan ketua tentera negara hari ini tatkala parti pro-demokrasinya bersedia untuk kemenangan pilihan raya yang memberangsangkan.

Memberi isyarat kuasa bagi parti Liga Demokrasi untuk Kebangsaan (NLD) selepas mengambil hampir 90 peratus kerusi yang diumumkan setakat ini.

Walaupun pegawai undian belum lagi mengumumkan NLD sebagai pemenang, keseimbangan kuasa Myanmar, didominasi setengah abad oleh tentera dan sekutunya, kelihatan bersedia untuk dirangka semula.

Namun penyokong-penyokong Suu Kyi tetap berasa cemas tentang bagaimana pihak tentera akan bertindak balas terhadap kecederaan pada pilihan raya, dengan ingatan terhadap pilihan raya 1990 yang dimenangi NLD, tapi dirampas kembali oleh tentera.

“Para penduduk telah meluahkan kehendak mereka dalam pilihan raya,” beliau berkata dalam surat-surat yang dialamatkan kepada Presiden Thein Sein, Panglima Besar Min Aung Hlaing dan juga speaker parlimen Shwe Mann.

“Saya ingin menjemput kamu untuk membincangkan perdamaian kebangsaan minggu depan pada masa mengikut keselesaan anda.”

Surat-surat itu, dikongsikan oleh NLD pada laman Facebook, selepas pergerakan demokrasinya meneruskan serangan kilat pangkalan-pangkalan parti memerintah berikutan undian Ahad lalu.

Hari ini, pegawai pilihan raya berkata NLD telah memenangi 163 dari 182 kerusi diisytiharkan setakat ini di rumah-rumah rendah dan atas. Suu Kyi, 70, memenangi puluhan ribu undian untuk mengekalkan kerusinya di wilayah Kawhmu.

Akan tetapi beliau dihalang untuk menjadi presiden oleh perlembagaan bertulis tentera, yang juga menempah satu perempat daripada semua kerusi parlimen untuk tentera.

NLD perlu 67 peratus kerusi yang dipertandingkan untuk membentuk satu majoriti. Menyasarkan jurang yang lebih besar dalam parlimen baru.