Syarikat gerg...

Syarikat gergasi Jerman disyaki terlibat dalam rasuah

ATHENS, 30 Ogos (AFP) – Siemens, Daimler, Rheinmetall, yang terbaik dalam industri Jerman, telah dibelenggu dalam kes rasuah di Greece, negara yang telah ditegur oleh Berlin disebabkan keadaan ekonominya yang amat teruk.

Tidak ada tarikh yang telah ditetapkan untuk 19 bekas eksekutif kumpulan kejuruteraan Jerman Siemens untuk hadir di mahkamah Greece, namun ia dijangka menjadi salah satu perbicaraan kewangan terbesar dalam dekad di Greece.

Lebih daripada 60 orang sedang disiasat kerana rasuah dalam kes yang telah dilabel oleh pemerhati AS CorpWatch “skandal korporat terbesar dalam sejarah selepas perang Greece.”

Siemens yang berpangkalan di Bavaria, di mana hubungannya dengan Greece wujud sejak abad ke-19, disyaki memberi rasuah kepada pelbagai pegawai untuk mendapatkan kontrak paling menguntungkan di negara – pengemaskinian rangkaian telefon Greece pada lewat 1990.

Pada keseluruhannya, Siemens didakwa menghabiskan 70 juta euro untuk rasuah di Greece, menurut sumber kehakiman Greece.

Siasatan kini memasuki tahun kesembilannya dengan ringkasan kes setebal 2,300 muka surat.

Ketika dihubungi oleh AFP, seorang jurucakap Siemens di ibu pejabat syarikat di Munich berkata: “Kami tidak memberi komen mengenai kes tersebut.”

Di antara mereka yang disyaki memberi rasuah adalah bekas pegawai tertinggi kumpulan di Greece, Michalis Christoforakos.

Namun lelaki berusia 62 tahun itu, yang memegang dwikerakyatan Greece dan Jerman dan pada kemuncak pengaruhnya bergaul rapat dengan golongan elit politik Greece, tidak mungkin menghadapi perbicaraan.

Christoforakos melarikan diri dari Greece ke Jerman pada tahun 2009, dan keadilan Jerman enggan menghantar pulang beliau, berkata statut pembatasan yang meliputi kegiatannya telah luput tempohnya.

Hubungan di antara Athens dan Berlin – telahpun diuji oleh krisis ekonomi Greece dan desakan Jerman untuk melancarkan dasar berjimat cermat untuk menjamin keluar negara – masih belum dibantu oleh kes Siemens.

ARTIKEL YANG SAMA