Synthomer bel...

Synthomer beli firma AS sekitar AS$226 juta

UNITED KINGDOM, 21 Mac (Reuters) – Pembuat kimia Synthomer Plc mengatakan ia akan membeli Syarikat Hexion Performance Adhesives & Coatings yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS) sekitar AS$226 juta, untuk perkembangkan kehadirannya di AS dan Asia.

Synthomer, yang membekalkan polimer emulsi yang digunakan dalam pembinaan, tekstil, kertas dan sarung tangan lateks, mengatakan ia akan membiayai perjanjian itu menggunakan kedua-dua sumber tunai yang ada dan tambahan kemudahan kredit.

Pengambilalihan itu yang dijangka akan selesai pada musim panas ini, juga akan menambah kepada kehadiran Synthomer dalam prestasi pasaran lapisan dan perekat, katanya dalam satu kenyataan.

Synthomer mengatakan ia dijangka akan mencapai kira-kira AS$12 juta bagi sinergi tahunan menjelang 2018, dengan AS$21 juta kos dianggarkan.

Pakar analisis Morgan Stanley menjangkakan Hexion PAC akan menambah 3.2 juta paun kepada pendapatan bersih Synthomer, termasuk kos sinergi dan penstrukturan semula.

Perubahan dalam para pengarah syarikat pada permulaan 2015 telah membawa kepada pengambilalihan sebagai satu enjin pertumbuhan.

ARTIKEL YANG SAMA