Tabuan Muda b...

Tabuan Muda belasah MS PDB 5-1

Oleh Hasrulraizan

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 Nov – Tabuan Muda membelasah MS PDB 5-1 untuk kekal dalam laluan menamatkan kempen Liga Super DST 2015 di kedudukan setinggi mungkin musim ini iaitu tempat keempat.

Penjaring utamanya Mohd Nursyazwan bin Halidi sekali lagi mencetak hatrik, manakala Mohd Aman bin Haji Abdul Rahim dan Mohd Khairil Shame bin Suhaimi masing-masing menyumbangkan satu gol.

Mohd Nursyazwan mencetak gol pertamanya untuk jaringan pertama Tabuan Muda pada minit ke-18 dan segera menyusulinya dengan cetakan gol kedua tujuh minit kemudian bagi membawa Tabuan Muda di depan dengan jaringan 2-0.

Empat minit sebelum rehat iaitu pada minit ke-41, giliran Mohd Aman pula mencatat namanya sebagai penjaring untuk Tabuan Muda membawa kedudukan 3-0 ke separuh masa kedua.

Hanya empat minit babak kedua perlawanan di Padang & Balapan, Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah (KSNHB) itu bermula, Mohd Nursyazwan mendapat peluang untuk melengkapkan hatriknya apabila Tabuan Muda dihadiahkan sepakan penalti dan Mohd Nursyazwan tidak gagal menyempurnakannya.

Mohd Nursyazwan (dua dari kanan), Mohd Aman (empat dari kanan) bersama rakan-rakan meraikan gol kelimaTabuan Muda jaringan Mohd Khairil Shame (tiga dari kanan).
Mohd Nursyazwan (dua dari kanan), Mohd Aman (empat dari kanan) bersama rakan-rakan meraikan gol kelimaTabuan Muda jaringan Mohd Khairil Shame (tiga dari kanan).

MS PDB akhirnya berjaya membolosi gawang Tabuan Muda iaitu pada minit ke-55 menerusi rembatan kencang PC5701 Mohd Fazizzul bin Hussin untuk merubah kedudukan menjadi 4-1.

Tabuan Muda kembali menjarakkan dirinya empat gol dari MS PDB setelah voli kencang Mohd Khairil Shame dari luar petak menerjah gawang MS PDB pada minit ke-72 yang menjadi gol terakhir perlawanan untuk keputusan muktamad 5-1.

Tabuan Muda kini mengumpul 27 mata dari 16 permainan, masih ketinggalan empat mata di belakang Wijaya FC (31 mata) yang sudah menamatkan kempennya. Maka Tabuan Muda perlu menang kedua-dua baki perlawanannya untuk mengumpul 33 mata bagi mengesahkan tempat keempat menjadi miliknya.

Melihat kepada perbezaan jaringan, Wijaya FC (46 jaringan, 34 bolos = +12 gol) lebih tinggi berbanding Tabuan Muda (34 jaringan, 24 bolos = +10 gol), keputusan satu menang dan satu seri adalah memadai jika Tabuan Muda dapat meningkatkan perbezaan golnya kepada sekurang-kurangnya +13 gol.

MS PDB pula dengan kekalahan itu mengakhiri kempennya musim ini di tempat ke-7 dengan 16 mata, empat mata di depan Lun Bawang yang kini menghuni tangga ke-8 yang hanya memiliki baki satu permainan saja lagi.

ARTIKEL YANG SAMA