Tahun-tahun t...

Tahun-tahun terakhir Lee Kuan Yew menyedihkan

SINGAPURA, 10 Ogos (AFP) – Pengasas pemimpin Singapura Lee Kuan Yew, berasa sedih setelah kematian isterinya, menanyakan pihak doktor mengenai mendapatkan kaedah euthanasia dalam tahun-tahun terakhirnya, anak perempuannya mendedahkan hari ini.

Lee Wei Ling, juga merupakan seorang doktor, menulis dalam satu kolum akhbar Strait Times sehari selepas Singapura menyambut hari kemerdekaan ke-50 bahawa “tahun-tahun terakhir kehidupan Papa tanpa Mama adalah saat yang sedih dan sukar”.

“Dia membangkitkan topik mengenai euthanasia dengan doktornya, dan mereka memberitahunya ia adalah tidak dibenarkan di Singapura. Saya juga memberitahunya ia menyalahi undang-undang untuk saya menolong membuatnya di tempat lain,” tulis Lee.

Kolum sekali-sekala oleh Lee, penasihat kanan di Institut Neurosains Negara, secara dekat dilihat imbasan kepada kehidupan peribadi keluarga Singapura yang paling berpengaruh, Perdana Menteri Lee Hsien Loong merupakan abangnya.

Kematian Lee Kuan Yew pada umur 91 tahun pada 23 Mac selepas ditahan di hospital berpanjangan disebabkan radang paru-paru yang teruk mencetuskan kesedihan di kalangan warga-warga Singapura.

Satu penghargaan yang telah dibuat khas kepada mendiang pengasas pemimpin Singapura. – Reuters
Satu penghargaan yang telah dibuat khas kepada mendiang pengasas pemimpin Singapura. – Reuters

Dalam sebuah buku yang dikeluarkan pada 2013, Lee telah menyatakan beliau berasa semakin lemah dan mahu meninggal dunia lebih cepat.

Beliau dengan pantas mula kelihatan lemah selepas isterinya, Kwa Geok Choo, 63, meninggal dunia pada 2010, dan beliau jarang kelihatan di tempat awam pada tahun-tahun terakhirnya.

Lee telah menandatangani satu Arahan Perubatan Lanjutan, satu dokumen undang-undang mengarahkan doktor-doktor untuk tidak menggunakan sebarang rawatan mengekalkan kehidupan untuk memanjangkan hidupnya jika beliau telah tidak sedarkan diri dan dianggap hampir kepada kematian semula jadi.

Beliau merupakan perdana menteri dari 1959 hingga 1990, apabila penjajah Britain memberikan Singapura pemerintahan sendiri. Beliau menerajui Singapura ke arah kemerdekaan pada 1965 selepas seketika bergabung dengan Malaysia.