Taiwan bersed...

Taiwan bersedia hadapi Meranti

TAIPEI, 13 Sept – Taiwan bersiap sedia menghadapi taufan Meranti hari ini, memindahkan hampir 1,800 pelancong dari pulau-pulau luar pesisir dan menutup beberapa buah sekolah-sekolah dan pejabat.

Meranti dijangka akan mendarat melalui hujung selatan pulau, membawa kepada hujan lebat dan angin yang kuat dari lewat kelmarin, kata Biro Cuaca Tengah.

“Taufan Meranti mengekalkan kekuatan dan kelajuan pada tahap kebiasaannya, dan kesannya akan menjadi kuat pada hari Rabu dan awal hari ini,” kata peramal Hung Jen-sheng.

Taufan tersebut juga dijangka muncul ketika tempoh percutian selama empat hari semasa festival pertengahan musim luruh yang bermula Khamis, percutian utama di Taiwan, Hong Kong dan China.

Pihak berkuasa telah memindahkan hampir 1,800 pengunjung dari tempat-tempat yang popular pelancongan Pulau Green dan Pulau Orchid dan perkhidmatan feri telah digantung untuk kedua-dua destinasi Selasa dan Rabu, kata pegawai tempatan.

Pandangan umum menunjukkan bot nelayan berlabuh di tempat perlindungan di pelabuhan Tungkang di selatan Pingtung sebagai taufan Meranti mendekati tenggara Taiwan kelmarin. - AFP
Pandangan umum menunjukkan bot nelayan berlabuh di tempat perlindungan di pelabuhan Tungkang di selatan Pingtung sebagai taufan Meranti mendekati tenggara Taiwan kelmarin. – AFP

Beberapa buah pejabat dan sekolah-sekolah di Pulau Orchid telah ditutup dari petang Selasa manakala Kementerian Pertahanan itu berkata ia telah mengarahkan sekitar 33,000 askar untuk bertindak dan bersiap sedia dengan sebarang kemungkinan yang akan berlaku.

Seramai tiga orang terbunuh dan beratus-ratus lagi mengalami kecederaan  apabila taufan Nepartak melanda kTaiwan pada bulan Julai yang lalu. – AFP