Taiwan, China...

Taiwan, China bertukar pengintip

TAIPEI, 30 Nov (Reuters) – Taiwan telah mengadakan pertukaran pengintip–pengintip yang dipenjarakan dengan musuh politik China dalam satu tanda muhibah yang belum pernah berlaku berikutan mesyuarat bersejarah diantara pemimpin kedua belah pihak, kata kerajaan negara itu hari ini.

China membebaskan Kolonel Zhu Gongxun dan Kolonel Xu Changguo dari Perisik Tentera Taiwan selepas mereka di tahan selama lebih sembilan tahun, sementara Taiwan memberikan parol kepada pengintip China, Li Zhihao, menurut kenyataan dari pejabat presiden Taiwan.

“Ini berdasarkan hubungan muhibah kedua belah pihak yang diadakan menerusi mesyuarat Ma-Xi,” kata jurucakap presiden, Charles Chen dalam satu kenyataan.

“Presiden Ma (Ying-jeou) berharap pertukaran bersama merentas sempadan boleh diteruskan dan menghasilkan pencapaian konkrit pada masa depan,” tambah Chen.

Pejabat Hal Ehwal Taiwan, China tidak dapat dihubungi bagi mendapatkan ulasan.

Ma dan Presiden China, Xi Jinping mengadakan mesyuarat pada November buat kali pertama dalam lebih 60 tahun bagi perbincangan yang dibuat ditengah-tengah meningkatnya sentimen anti China terhadap pemerintahan sendiri negara demokratik dan beberapa minggu menjelang pilihan raya.

Nasionalis pimoinan Ma, juga dikenali sebagai Kuomintang (KMT), berundur ke Taiwan selepas tewas dalam perang saudara pada 1949 kepada yang sekarang adalah Komunis di kawal di Beijing. China tidak pernah mengumumkan semula penggunaan tentera untuk membawa apa yang digambarkannya wilayah yang berpisah di bawah kawalan.

Taiwan telah menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup kepada dua pengintip pada 2006 kerana aktiviti mereka, kata kementerian pertahanan, tetapi enggan untuk menjelaskan lebih lanjut.