Taiwan dedah ...

Taiwan dedah bajet pertama kerajaan

TAIPEI, 18 Ogos – Kerajaan baru Taiwan mendedahkan bajet pertamanya hari ini ketika ia cuba untuk mengukuhkan ekonomi rapuh negara itu, tetapi perancangan perbelanjaan yang teliti membangkitkan persoalan mengenai sama ada ia sudah melabur secukupnya.

Presiden Tsai Ing-wen diundi dengan kemenangan besar pada Januari lalu sebahagian besarnya kerana kemarahan orang ramai terhadap gaji yang lembap, kekurangan peluang pekerjaan dan peningkatan kos sara hidup. Persetujuan perdagangan bersama China di bawah bekas pemimpin Ma Ying-jeou dilihat sebagai membantu perniagaan besar, bukan rakyat biasa.

Tsai berikrar untuk meningkatkan inovasi dalam beberapa sektor, termasuk teknologi dan pertahanan, begitu juga dengan mempelbagaikan dari pergantungan ke atas perdagangan bersama China. Tetapi bajet pertama di bawah Tsai, diumumkan oleh Kabinet, hanya menaikkan perbelanjaan bagi 2017 dengan 1.1 peratus.

Peningkatan terbesar adalah dalam pendidikan dan kebajikan sosial. Pertahanan diberikan lonjakan yang marginal. Bajet juga melibatkan Tw$186.9 bilion (AS$5.96 bilion) ke atas tugasan umum dan Tw$45.9 bilion bagi meningkatkan lima industri utama yang diusahakan oleh Tsai, termasuk mencipta ‘perkampungan silikon’ bagi Asia. – AFP